Βρετανία: Περιορισμένος ο κίνδυνος κατασκοπείας από τη χρήση της Huawei

Βρετανία: Περιορισμένος ο κίνδυνος κατασκοπείας από τη χρήση της Huawei
epa07331062 A general view of the Sydney headquarters of Chinese tech company Huawei at Chatswood in Sydney, Australia, 30 January 2019. EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπηρεσία Ασφαλείας της Βρετανίας έχει αποφασίσει ότι υπάρχουν τρόποι για να μειωθούν οι κίνδυνοι κινεζικής κατασκοπείας από τη χρήση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να είναι μικρότεροι οι κίνδυνοι από τη χρήση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei στα δίκτυα 5G, φαίνεται να καταλήγει η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, σε αντίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που όχι μόνο κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, αλλά πιέζουν και τους συμμάχους τους να πάρουν ίδια θέση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενοι δύο πηγές, η υπηρεσία Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποφασίσει ότι υπάρχουν τρόποι για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από τη χρήση της Huawei στα μελλοντικά γρήγορα δίκτυα.

Τα συμπεράσματα της υπηρεσίας διαφοροποιούν τη βρετανική θέση από την αμερικανική άποψη και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πειστούν οι χώρες έτσι ώστε να απαγορεύσουν την κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία από τα δίκτυα τους, υπό τον φόβο ότι η κινεζική επιχείρηση θα κατασκοπεύσει μέσω αυτής, στις χώρες όπου θα δραστηριοποιηθεί.

To συμπέρασμα της Βρετανίας έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που πέρυσι απαγόρευσαν και μπλόκαραν τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από τη χρήση εξοπλισμού της Huawei, όσον αφορά τα 5G.

Ερχεται μάλιστα την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την έκδοση διατάγματος, με το οποίο θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες τη χρήση της Huawei.