«Βρισκόμαστε ενώπιων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

«Βρισκόμαστε ενώπιων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ετοιμότητα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές του κόμματος ενόψει εκλογών και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «πλατιού μετώπου».

Εκκινώντας από την θέση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων κατά την ομιλία του σε συνεδρίαση Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας με σειρά κανόνων που θα ισχύουν για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε με έμφαση το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων και την πολιτική συμμαχιών, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε προς τα κομματικά στελέχη ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου» και πρόσθεσε ότι «εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα».

Δεν είναι δυνατό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%.

Ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας. Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος».

Η λύση σύμφωνα με το κ. Τσίπρα, είναι να δημιουργηθούν θεσμοί ελέγχου και  αυτοελέγχου «για να μην τα βρούμε αυτά μπροστά μας» και σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Εγώ σας ζητώ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να μελετήσουμε τους κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το Podemos και να βάλουμε όρους και κανόνες για όσους και όσες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά μας, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό αν πάρουμε την κυβέρνηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε κανόνες, αλλά και συνθήκες νέας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας γιατί εμείς δεν έχουμε σχέση με το χθεσινό, το παλιό και το διεφθαρμένο.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον άλλον που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση, καθώς υπάρχει το ασυμβίβαστο». Και ταυτόχρονα, κατέληξε, θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Τρόικα έχει δύο στόχους: Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση. Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται.

Ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, «θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή». Είπε επίσης, ότι το μόνο που απασχολεί τον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά «είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους και θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο».