Οι «βρώμικες συναλλαγές» της HSBC

Οι «βρώμικες συναλλαγές» της HSBC

Επί χρόνια η ελβετική θυγατρική της HSBC βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Ανάμεσά τους διεφθαρμένοι πολιτικοί, έμποροι όπλων αλλά και διασημότητες.

Η ποσότητα των απόρρητων τραπεζικών δεδομένων της ελβετικής θυγατρικής της HSBC που αξιολόγησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Οι δημοσιογράφοι της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Le Monde, Guardian, BBC, Süddeutsche Zeitung και οι γερμανικές ραδιοφωνίες WDR και NDR, αξιολόγησαν περισσότερα από 35.000 έγγραφα, που αφορούν περίπου 100.000 πελάτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα οποία προέκυψε και η ελληνική «Λίστα Λαγκάρντ», οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ανέρχονται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις «διακριτικές» υπηρεσίες της τράπεζας αξιοποιούσαν όχι μόνο αθλητές, ηθοποιοί του Χόλυγουντ και «γαλαζοαίματοι», αλλά και εγκληματίες: Τα απόρρητα στοιχεία φωτογραφίζουν λαθρεμπόρους όπλων, διεφθαρμένους πολιτικούς, εμπόρους «ματωμένων» διαμαντιών, ακόμα και άτομα που χρηματοδότησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου

«Κάθε 100 χρόνια πέφτουν στα χέρια των φορολογικών αρχών τέτοιου είδους δεδομένα. Σπάνια οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστες αποδείξεις για το ρόλο, αλλά και την ευθύνη που έχει μια τράπεζα σε παρόμοια υπόθεση», λέει με έκπληξη ο πρώην υπάλληλος της γερμανικής δίωξης οικονομικού εγκλήματος Ρούντολφ Σμένγκερ, κάνοντας λόγο για την κορυφή του παγόβουνου από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά αφορούν μόλις μία τράπεζα της Ελβετίας.

Tα απόρρητα στοιχεία, γνωστά και ως Swiss Leaks, που παρέδωσε στις γαλλικές αρχές ο τότε συνεργάτης της HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι τo 2009, έχουν δοθεί με πρωτοβουλία της Γαλλίας σε μια σειρά χωρών. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρώσει οι φορολογικές αρχές 12 χωρών φορολογώντας εκ των υστέρων τους καταθέτες που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες. Στη Γερμανία το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει περαιτέρω στοιχεία. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ένα μέρος της διοίκησης γνώριζε»

«Για τον Μάρκους Χεν, από την διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Tax Justice Network, το ιδιαίτερο στοιχείο της υπόθεσης δεν είναι μόνο οι καταθέτες, αλλά η τράπεζα που έκανε «τα στραβά μάτια»: «Το σκάνδαλο είναι ότι μια τράπεζα λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και δημιουργεί ειδική δομή για να εξυπηρετήσει τους συγκεκριμένους πελάτες».

Ο Ρούντολφ Ελμαρ, πληροφοριοδότης (whistleblower) και πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας Julius Bär, μεταξύ άλλων στα νησιά Κέιμαν, επιρρίπτει ευθύνες στο διοικητικό συμβούλιο της HSBC: «Μια σωστή διοίκηση τράπεζας έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για τους πελάτες της και τις διαδρομές που ακολούθησαν τα κεφάλαια. Σίγουρα ένα μέρος της διοίκησης γνώριζε με ποιους συναλλάσσεται η τράπεζα».

Όχι σε συνέντευξη λέει η HSBC

Στις κατηγορίες της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων η HSBC απαντά εγγράφως, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δεν συνεργάζεται πλέον με πελάτες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της HSBC. Σε αυτούς, τονίζει, συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την φορολόγηση. Η ελβετική θυγατρική της βρετανικής τράπεζας λέει, ωστόσο, όχι σε μια συνέντευξη.

Διαβαστε ακόμα: SwissLeaks: Ο Έλληνας που είναι στη λίστα

Πηγή: Deutsche Welle