VW: Σχέδια για την κυκλοφορία 27 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2022

VW: Σχέδια για την κυκλοφορία 27 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2022

Η εταιρεία δηλώνει ότι προβλέπει πωλήσεις «10 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρο τον Όμιλο.

του David Meyer

Η Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα διατίθενται σε λογικές τιμές. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη επιδείξει μια ποικιλία από concept cars με την επωνυμία «ID» που βασίζονται σε μια πλατφόρμα που ονομάζει MEB (modular electric drive matrix).

Τη Δευτέρα, η VW επανέλαβε τον στόχο της να τα θέσει σε παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2019 – και είπε ότι 27 μοντέλα MEB θα έχουν ξεκινήσει να παράγονται παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2022.

Συνολικά, η VW δήλωσε ότι προβλέπει πωλήσεις «10 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρο τον Όμιλο με βάση την πλατφόρμα MEB». Και το νούμερο αυτό αφορά μόνο το πρώτο κύμα μοντέλων, στα οποία θα περιλαμβάνονται μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα και SUV της Volkswagen, καθώς και μοντέλα της Audi και της Skoda, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Το ID θα είναι ένα ορόσημο στην τεχνολογική ανάπτυξη», δήλωσε ο Christian Senger, επικεφαλής της σειράς προϊόντων e-κινητικότητας της VW. «Θα είναι το πρώτο πλήρως διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα είναι προσιτό σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Εντωμεταξύ, ο Thomas Ulbrich, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι το MEB ήταν «ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ στην ιστορία της Volkswagen – ένα τεχνολογικό ορόσημο παρόμοιο με τη μετάβαση από το Beetle στο Golf».

Υπήρχε μια εποχή που η Volkswagen- όπως και μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένη με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μετά το σκάνδαλο σχετικά με τις εκπομπές αερίων το 2015, όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία «πείραζε» τις δοκιμές των κινητήρων ντίζελ προκειμένου τα οχήματά της να εμφανίζονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, η αντίληψή της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άλλαξε.

Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της VW ως εμπορικό σήμα. Η εταιρεία τονίζει ότι η πλατφόρμα MEB δεν είναι «πλατφόρμα για οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που έχουν τροποποιηθεί σε μεταγενέστερη φάση», αλλά αντιθέτως προορίζεται για ένα εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό μέλλον.

Η VW ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες στα αυτοκίνητα ID μπορούν να φορτιστούν έως και κατά 80% μέσα σε μόλις μισή ώρα.