Weengs: Μια startup που αλλάζει όσα ξέραμε για τις μεταφορές

Weengs: Μια startup που αλλάζει όσα ξέραμε για τις μεταφορές

Δύο Έλληνες founders με έδρα το Λονδίνο φιλοδοξούν να γίνουν η λύση για τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Ο Γρηγόρης Ζωντανός μιλάει στο Fortune.

Μια καλή ιδέα στον πάντοτε καυτό κλάδο του τουρισμού, δραστηριότητα στο εξωτερικό, αναγνώριση απ’ τη κοινότητα των startuppers, χρηματοδότηση ύψους 820.000 δολαρίων με τη συμμετοχή των Odyssey Jeremie Partners, Jeremie Openfund II και angel investors από τη Silicon Valley και μια θέση στη λίστα του Fortune 40 Under 40 ήταν μόνο μερικά απ’ τα σημάδια που έδειχναν πώς η Locish, η εφαρμογή – σύμμαχος των ταξιδιωτών για να ανακαλύψουν τα καλύτερα μαγαζιά και μέρη της πόλης, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Η επιχειρηματικότητα, όμως, είναι ένα δύσκολο μονοπάτι. Η ζωή των startuppers δεν είναι μια διαρκής βόλτα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley κι αυτό ήταν κάτι που ο Γρηγόρης Ζωντανός και ο Αλέξης Χριστοδούλου το έμαθαν. Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του, οι ιδρυτές του διαπίστωσαν πώς τα νούμερα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, η ανάπτυξη δεν ήταν όσο γρήγορη περίμεναν και ο στόχος να ανταγωνιστούν ισάξια του μεγάλους παίκτες του χώρου όπως το Yelp, το Foursquare και το TripAdvisor δεν ήταν πλέον εφικτός.

«Δυστυχώς, ο χώρος των social εφαρμογών είναι αρκετά ανταγωνιστικός. To Locish δεν κατάφερε να πιάσει τους υψηλούς στόχους που απαιτούνται για να παραμείνει ενεργό στην αγορά. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα, η εταιρία αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της εφαρμογής, ευχαριστώντας θερμά όλους τους χιλιάδες χρήστες της». Με αυτό τον τρόπο είπαν το «αντίο» στους χρήστες τους.

Δύο χρόνια αργότερα και έχοντας πλέον αφήσει πίσω αυτό το κεφάλαιο ο Γρηγόρης εξηγεί στο Fortunegreece πώς το λάθος έγινε από την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας ήταν δομικό λάθος και καθόρισε την πορεία τους.

Το μοντέλο “ερώτησης – απάντησης” (Q&A) πάνω στο οποίο είχε βασιστεί η πλατφόρμα τους δεν φαινόταν να αποδίδει. Παρά τον μεγάλο αριθμό των χρηστών από την αρχή, το κοινό δε φάνηκε να ανταποκρίνεται στο «κάλεσμα» τους να θέτουν ερωτήματα.

Στις παραδοσιακές content-based πλατφόρμες, ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών παράγει περιεχόμενο και το μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται αποδέκτης της πληροφορίας. Αντίθετα, στις Q&A εφαρμογές ακόμα και αυτός που θέλει να καταναλώσει το περιεχόμενο πρέπει να γίνει creator, δημιουργώντας τα ερωτήματα. Λίγοι, όμως, ήταν πρόθυμοι να δαπανήσουν έτσι τον χρόνο τους κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το περιεχόμενο να μην εμπλουτίζεται.

«Η πιο ώριμη σκέψη ήταν να κλείσουμε την εταιρεία» λέει ο Γρηγόρης κοιτώντας πίσω, τη στιγμή που δε μπόρεσαν να βρουν ένα μοντέλο για να είναι βιώσιμη η ιδέα τους.

Τα λεφτά επέστρεψαν στους επενδυτές και οι δύο τους, έχοντας βρει ο ένας στον άλλον έναν συνεργάτη και έναν καλό φίλο, αποφάσισαν να μη το βάλουν κάτω. Όπως και έγινε. Τρεις μήνες μετά, γεννήθηκε η Weengs – μια καινοτόμα υπηρεσία αποστολών με έδρα το Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε επιχειρηματίας πριν ξεκινήσει τη δική του εταιρεία

Το νέο ξεκίνημα, το γρήγορο pivot και το άνοιγμα των «φτερών» τους

Όπως γίνεται με τις περισσότερες εταιρείες, η ιδέα προέκυψε απ’ τις ίδιες τις ανάγκες των ιδρυτών τους. Όταν ο Γρηγόρης και ο Αλέξης χρειάστηκε να στείλουν τα πράγματα τους  απ’ την Αμερική στην Ελλάδα διαπίστωσαν πώς πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία έχει πολλές προοπτικές επιχειρηματικά. Οι δύο τους αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Λονδίνο και να δοκιμάσουν ξανά τη τύχη τους.

Το μοντέλο απλό και έξυπνο. Οι χρήστες που επιθυμούσαν να αποστείλουν κάποιο αντικείμενο, τραβούσαν μια φωτογραφία με το smartphone τους μέσω της εφαρμογής, έβαζαν τη διεύθυνση τους και καταχωρούσαν το αίτημα τους. Σε διάστημα μιας ώρας ο υπάλληλος της Weengs ήταν στη πόρτα τους, ώστε να παραλάβει το αντικείμενο και να το μεταφέρει στην αποθήκη για να συσκευαστεί και να παραδοθεί στις συνεργαζόμενες εταιρείες μεταφοράς και σε τελικό στάδιο οπουδήποτε στον κόσμο. Ο πελάτης δε χρειαζόταν να ανησυχεί για τίποτα. Με μια χρέωση 5 λιρών, μπορούσε να έχει το κεφάλι του ήσυχο, αφού κάποιος άλλος είχε αναλάβει τη διαδικασία αποστολής.

«Θέλαμε να ξεκινήσουμε σε μία αγορά μεγάλη με δυναμική και ώριμο ανταγωνισμό, ώστε να είμαστε σίγουροι πώς μπορούμε πολύ εύκολα να επεκταθούμε» απαντά ο Γρηγόρης ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή του Λονδίνου και όχι της Αθήνας. «Ξεκινήσαμε μέσα απ’ το σαλόνι μας» λέει γελώντας ο Γρηγόρης, «είχαμε νοικιάσει ένα σπίτι με μεγάλο σαλόνι και το είχαμε μετατρέψει σε αποθήκη. Εκεί κάναμε τα πρώτα πακεταρίσματα, ώσπου φτάσαμε στο σημείο να μη χωράμε πλέον απ’ τα πολλά πακέτα».

Σήμερα, η εταιρεία έχει τις δικές της εγκαταστάσεις, προσωπικό και συνεργαζόμενους οδηγούς.

Όπως εξηγεί ο CEO της εταιρείας, στο Λονδίνο υπάρχουν εκατοντάδες πλατφόρμες που μπορείς να πουλήσει ή να αγοράσει κάποιος αντικείμενα καθώς και e-shops, αλλά δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να βοηθά αυτούς τους εμπόρους στη διαδικασία της αποστολής των προϊόντων. Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, πώς οι μικρότερες εταιρείες έχουν να συναγωνιστούν κολοσσούς όπως η Amazon που προσφέρει δελεαστικές προσφορές για παράδοση την επόμενη ημέρα, τα e-shops αυτά προσπαθούν για να επιβιώσουν.

Η Weengs άνοιξε τα «φτερά» της για να «υποδεχτεί» τις πλατφόρμες αυτές. Η εταιρεία συνεργάζεται εδώ και ένα μήνα αποκλειστικά πλέον με εταιρείες και αναλαμβάνει την αποστολή των παραγγελιών τους σε όλο τον κόσμο, στη καλύτερη πάντα τιμή.

«Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι εταιρείες αυτές ξέρουν πλέον ακριβώς το κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων χωρίς εκπλήξεις και κρυφές χρεώσεις» εξηγεί.

Οι εταιρείες ανοίγουν έναν λογαριασμό στη πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί πλέον μόνο από desktop και έχουν ένα δίκτυο μεταφορών, χωρίς να αποκομίζονται το κόστος του προσωπικού! Μοναδικοί περιορισμοί; Ένας ελάχιστον αριθμός παραγγελιών (20) το μήνα και ο όγκος των πραγμάτων, καθώς η Weengs στέλνει δέματα μεταξύ 1-30 κιλών με ένα συγκεκριμένο κόστος.

Την ίδια μέρα της παραγγελίας, το βανάκι της Weengs καταφθάνει για να παραλάβει τα προϊόντα, να τα πακετάρει με ασφάλεια και να τα παραλάβουν πλέον οι συνεργαζόμενες εταιρείας (Royal Mail, DHL, DPD) που θα αναλάβουν τη τελική τους μεταφορά και ανάλογα με τον τρόπο αποστολής (express, εντός κάποιων ημερών και πάει λέγοντας) το αντικείμενο θα φτάσει στον παραλήπτη του!

Μάλιστα, οι εταιρείες λαμβάνουν ειδικές τσάντες απ’ την Weengs στη πρώτη τους παραγγελία, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν τις επόμενες φορές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουν τα αντικείμενα στις τσάντες και να πληρώσουν online.

Μία από τις σημαντικές συνεργασίες της εταιρείας είναι με το online shop TROUVA της εταιρείας Streethub, δοκιμάζοντας έτσι της δυνατότητες της. «Οι εταιρείες που ασχολούνται με τα logistics έχουν πάντα μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας. Η υπηρεσία πακεταρίσματος που προσφέρουμε, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές που μπορούμε να έχουμε απ’ τους μεταφορείς λόγω όγκου και το δίκτυο που δημιουργούμε, είναι τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν το μοντέλο μας βιώσιμο και κερδοφόρο» αναφέρει.

Η επένδυση και το Brexit

«Η εμπειρία μας απ’ το Locish μας έμαθε πολλά. Δε θα κάναμε ξανά τα ίδια λάθη. Μάθαμε να εκτιμάμε την αξία του προϊόντος και πώς να διαχειριστούμε τα κεφάλαια των επενδυτών μας που πίστεψαν ξανά σε εμάς» δηλώνει ο Γρηγόρης και όχι άδικα, αφού φάνηκε στη πράξη πώς έμαθαν από τα λάθη τους και κυρίως δεν έχασαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η Weengs, μια υπηρεσία αποστολής για online πωλητές, σήκωσε χρήματα απ’ τους LocalGlobe, Cherry και Seedcamp» ήταν ο τίτλος του Tech Crunch κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Η εταιρεία κατάφερε μετά από έναν χρόνο λειτουργίας να σηκώσει κεφάλαια ύψους 2,2 εκατ. λιρών με την υποστήριξη των επενδυτών Robin και Saul Klein της Local Globe, του Cherry Ventures με έδρα το Βερολίνο και του Seedcamp, χρήματα που θα επενδυθούν για τη βελτίωση του προϊόντος, την αύξηση της ομάδας και φυσικά την επέκταση τους σε όλο το Λονδίνο και την Ευρώπη

Να υπενθυμίσουμε πώς στην εταιρεία είχαν επενδύσει αρχικά ο Απόστολος Αποστολάκης με το Venture Friends και ο Ελληνοαμερικανός Thanos Triant.

Όπως εξηγεί ο συν-ιδρυτής της εταιρείας το να προσεγγίσουν τους επενδυτές δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Επαναφέροντας μνήμες από το παρελθόν, από τότε που είχαν έρθει μαζί με τον Αλέξη στην Αθήνα και δεν ήξεραν τον επιχειρηματικό κόσμο και χρειάστηκε καιρός μέχρι να δικτυωθούν, οι δύο τους βρέθηκαν ξανά σε ένα άγνωστο οικοσύστημα. Ευτυχώς αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν μόνοι τους.

Επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που έχουν τα δίκτυα, μπόρεσαν με τις κατάλληλες συστάσεις να έρθουν σε επαφή με επενδυτικά ταμεία. Οι άνθρωποι αυτοί, γρήγορα κατάλαβαν πώς έχουν απέναντι τους μια ομάδα που επιμένει και πατάει ξανά στα πόδια της μετά από μια λάθος επιχειρηματική κίνηση. Το πείσμα τους, η επιμονή τους, η αφοσίωση του και η εξέλιξη που είχαν σε σύντομο διάστημα ήταν το «εισιτήριο» για τον επόμενο γύρο της χρηματοδότησης.

Οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση «έπεσαν» μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος για τη παραμονή της χώρας στην ΕΕ, λέει ο Γρηγόρης. Υπό τη σκιά μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας, οι δύο επιχειρηματίες είχαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση: τι θα γίνει σε περίπτωση Brexit, τη στιγμή που αρκετοί επενδυτές είναι απ’ το εξωτερικό.

«Κανείς δε πίστευε πώς θα βγει το “ΟΧΙ”, γι αυτό και υπογράψαμε τη συμφωνία την παραμονή του δημοψηφίσματος» δηλώνει. Η απόφαση έφερε ένα μούδιασμα στην ομάδα, αλλά καμία πλευρά δεν έκανε πίσω.

Το ίδιο μούδιασμα επικρατεί και σε ολόκληρο το οικοσύστημα της Βρετανίας, αφού κανείς δε ξέρει ακόμα ποιο θα είναι το μέλλον των τεχνολογικών εταιρειών που εδρεύουν στην μέχρι πρότινος «πρωτεύουσα των startups». Το Brexit θα ταράξει τα νερά του επιχειρείν, κανείς όμως δε γνωρίζει ακόμα πόσο και τι θα φέρει η «τρικυμία» αυτή και υπό ποιους όρους θα χτιστεί η νέα σχέση Βρετανίας – Ευρώπης και Αμερικής.