Wikileaks: Στο φως της δημοσιότητας τα e-mail του κόμματος του Ερντογάν

Wikileaks: Στο φως της δημοσιότητας τα e-mail του κόμματος του Ερντογάν

O ιστότοπος κατάφερε να αποκαλύψει την πρώτη παρτίδα εγγράφων σχετικά με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. 

Η Wikileaks δημοσίευσε στον ιστότοπό της, το βράδυ της Τρίτης, βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερα από 294.548 emails και χιλιάδες επισυναπτόμενα απόρρητα αρχεία, τα οποία προέρχονται από τις εσωτερικές επικοινωνίες στελεχών του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος.

To πρώτο μέρος των ηλεκτρονικών μηνυμάτων καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ του 2010 και τις 6 Ιουλίου του 2016, λίγες ημέρες πριν την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Τούρκου προέδρου.

Τα απόρρητα αυτά έγγραφα έχουν σχέση, κυρίως, με θέματα διεθνούς πολιτικής και τα περισσότερα είναι στην τουρκική γλώσσα, ωστόσο οι πολίτες μπορούν να τα δουν στο Wikileaks. Οι διαχειριστές του ιστοτόπου σημειώνουν πως απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό το υλικό μία εβδομάδα πριν την απόπειρα στρατιωτικών να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, η οποία δεν συνδέεται όπως εξηγούν, με κανέναν τρόπο με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος ή οποιοδήποτε αντίπαλο κόμμα ή χώρα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Wikileaks ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter πως δέχτηκε κυβερνοεπίθεση: «Οι υποδομές μας βρίσκονται υπό επίθεση. Δεν είμαστε σίγουροι για την πραγματική προέλευση της επίθεσης. Η χρονική στιγμή δείχνει την τουρκική κυβέρνηση ή τους συμμάχους της».

Αποκλεισμός της πρόσβασης προς τον ιστότοπο WikiLeaks

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε σήμερα, Τετάρτη, την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά την δημοσίευση 300.000 email του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.