Ξαφνική εμπλοκή στη δόση λόγω Ισπανίας;

Ξαφνική εμπλοκή στη δόση λόγω Ισπανίας;

Γιατί ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ απειλεί να μην εκταμιευθεί η δόση λόγω…ΤΑΙΠΕΔ.

Το Eurogroup αποφάσισε χθες την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όμως σήμερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε σ το πρωί κατά την προσέλευσή του στο Ecofin ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει και η απαραίτητη εκταμίευση.

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος.

«Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν», είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λ. Ντε Γκίντος και πρόσθεσε πως «το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά».

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στις δηλώσεις του πως για το θέμα των εμπειρογνώμων του ΤΑΙΠΕΔ  ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών το έχουν συζητήσει «για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον κ. Τσακαλώτο», καθώς όπως είπε μπορεί να πέρασε ένας νόμος που τους προστατεύει αλλά ο δικαστής δεν τον εφαρμόζει. «Αν αυτοί δεν αθωωθούν η εκταμίευση δεν θα δοθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μοσκοβισί: Θεωρώ ότι το θέμα θα λυθεί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως το θέμα που τέθηκε για τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλυθεί και ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα με την Ισπανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.

«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Το Eurogroup ίσως μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν δώσει ασυλία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος.

«Εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για την κατάσταση αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την πληρωμή», δήλωσε ο ντε Γκίντος στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η εκταμίευση θα προχωρήσει καθώς αξιολογείται η πρόοδος για το θέμα των στελεχών αυτών και ότι είναι αισιόδοξος για μια γρήγορη λύση.