Ξεχάστε τις Πανελλαδικές. Έρχεται νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ξεχάστε τις Πανελλαδικές. Έρχεται νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μαθητές της Γ' λυκείου συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, Δευτέρα 18 Μαΐου 2015. Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων. Φέτος οι 101.508 υποψήφιοι, θα διεκδικήσουν 68.345 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Στο "τραπέζι" η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου. Αναλυτικά όσα σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Τη θέσπιση ενός νέου σχολικού συστήματος -σε βάθος 2ετίας- βασικός στόχος του οποίου θα είναι η ενίσχυση του Λυκείου, ώστε να μπορεί να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα βάσει του βαθμού του, επιδιώκει το αρμόδιο υπουργείο, όπως εξήγησε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

“Θα υπάρξει σύντομα μια πρόταση -ελπίζω μέσα στη χρονιά- που θα είναι πάνω στην εντολή που έχουμε από τον υπουργό. Θα πάμε δηλαδή, μέσω του σχολικού συστήματος, να μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Δεν θα χρειάζεται παράλληλο σύστημα”, είπε και συμπλήρωσε: “Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λυκείου. Με το απολυτήριο του Λυκείου και τον βαθμό ουσιαστικά θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω βαθμού να μπει”.

Αναμόρφωση Λυκείου

Στο πλαίσιο του International Baccalaureate, το υπουργείο μελετάει τη δημιουργία ενός εθνικού απολυτηρίου που θα αποτελεί και το διαβατήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Το σύστημα πρέπει να αλλάξει και ο βαθμός απολυτηρίου θα αποτελεί τον βαθμό με τον οποίο θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές. Στόχος με τις αλλαγές αυτές είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, και πρώτα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να ορίσω πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής.

Οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεται αφορούν το Λύκειο των δύο τάξεων και το Γυμνάσιο των τεσσάρων, για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου όσο και μέλη του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία σε αυτό, προαναγγέλλοντας την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Λιάκος είχε παρουσιάσει και μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορούσε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου προβάλλοντας την Ελληνική αλλά και την Αγγλική Γλώσσα ως βασικά διδακτικά αντικείμενα στις δύο τάξεις του Λυκείου, αποκλείοντας όμως μαθήματα όπως τα Αρχαία και τα Μαθηματικά. Με τον τρόπο που είχε διαμορφωθεί το πρόγραμμα και οι κατευθύνσεις μαθημάτων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκλείσουν τα παραπάνω αντικείμενα και στη θέση τους να συμπεριλάβουν άλλα όπως Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης.

Πάντως ακόμα η ηγεσία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος, καθώς δεν είναι γνωστό αν η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ισχύει και στο νέο σύστημα και αν θα υπάρξει αυτούσιο το σύστημα των βάσεων εισαγωγής.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει σε μια πρόταση που βασίζεται στην αρχή οι νέοι να έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν σπουδές στο αντικείμενο που επιθυμούν.

Πηγή: news247.gr