Ξεχάστε το Grexit: Από τι κινδυνεύει περισσότερο η Ευρωζώνη

Ξεχάστε το Grexit: Από τι κινδυνεύει περισσότερο η Ευρωζώνη
The map of Europe is featured on the face of a two Euro coin seen in this photo illustration taken in Rome, December 3, 2011. Standard & Poor's has warned it may carry out an unprecedented mass downgrade of euro zone countries, including Germany and France, if EU leaders fail to deliver a convincing agreement on how to solve the region's debt crisis in a summit on Friday. Photo illustration taken December 3, 2011. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY POLITICS) - RTR2UWPL


Τι αναφέρει το MarketWatch σε ανάλυση του για το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την Ευρωζώνη κάνει το MarketWatch, το οποίο αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ έχει να κάνει με την Πολωνία, μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο κοινό νόμισμα.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η απώλεια για την Ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αν η συγκεκριμένη χώρα δεν μπει στο ευρώ, παρά αν αποχωρήσουν χώρες όπως η Ελλάδα ακόμα και η Ιταλία.

Αφορμή οι εκλογές στην Πολωνία αυτή την Κυριακή, το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται καθοριστικό, καθώς εκτιμάται ότι νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί το σκληρά ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας το πολύ πιο μετριοπαθές κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών.  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μια πιθανότητα νίκης 36% έναντι 24% του νυν κυβερνώντος κόμματος, Πλατφόρμα των Πολιτών. Όπως κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε., εκτός της Βρετανίας και της Δανίας, η Πολωνία πρέπει να ενταχθεί στη νομισματική ένωση, κάτι όμως που υπό τη νέα κυβέρνηση φαντάζει αδύνατο.

«Μια απώλεια της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο σημαντική, όσο αυτή της Πολωνίας. Αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να πείσει τις ανερχόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν, τότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι έχει μέλλον. Μερικές από τις μικρότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη ενταχθεί. Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία και Λιθουανία έχουν ήδη εισέλθει στην νομισματική ένωση» αναφέρει το άρθρο.  Οι χώρες αυτές έχουν όλες μαζί πληθυσμό μόλις 12 εκατ., καμία από αυτές δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά σε τίποτα. Οι μεγαλύτερες χώρες, όμως, έχουν άλλη σημασία. Με πληθυσμό 60 εκατ. ατόμων, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας και της Γαλλίας συνδυαστικά.

Το αν τελικά θα ενταχθούν στο ευρώ ή όχι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη και τα πάνω-κάτω στην Κίνα, ο σταθερός εκσυγχρονισμός της Ανατολικής Ευρώπης συχνά παραβλέπεται. Αυτές οι οικονομίες μοιάζουν περισσότερο με χελώνες παρά με λαγούς, όμως, όπως όλοι γνωρίζουν, οι χελώνες είναι εκείνες που τελικά κερδίζουν τον αγώνα. Η οικονομία της Ουγγαρίας αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό 3,4% πέρυσι και φέτος αναμένεται ότι θα επιτύχει τα ίδια μεγέθη ανάπτυξης. Η Τσεχία αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 3% φέτος, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη άνω του 4%. Η Πολωνία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά επιπλέον 3,2% φέτος –ήταν η μόνη αξιοσημείωτη οικονομία που έπλευσε διαμέσου της κρίσης χωρίς να εισέλθει σε ύφεση.

Η Πολωνία ειδικότερα σταδιακά καθίσταται μεγάλη δύναμη μέσα στην ευρωπαϊκή οικονομία: κερδίζει την Ισπανία, με βάση τις τρέχουσες τάσεις πολύ σύντομα μπορεί να είναι πιο σημαντική από την Ιταλία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι στο μέλλον θα υπερισχύσει της Γαλλίας επίσης. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα εισέλθει στη νομισματική ένωση.

Στο τέλος, το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ή όχι, αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες, όχι όμως και την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει το MarketWatch. Με 11 εκατ. κατοίκους και πολύ λίγες μεγάλες βιομηχανίες, πέραν της ναυτιλίας, η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της συνολικής παραγωγής της ζώνης του ευρώ. Ένα έτος αξιοπρεπούς ανάπτυξης θα προσθέσει ένα επιπλέον 2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και αν ή όταν τελικά αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτό όμως δεν ισχύει για την Πολωνία ή την Ουγγαρία ή την Τσεχία. Το ευρώ δημιουργήθηκε ειδικά για να προκαλέσει την ισχύ του δολαρίου και να δημιουργήσει μια ηγέτιδα δύναμη στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. Αν μερικές μικρές και όχι πολύ επιτυχημένες οικονομίες πέσουν… από το σκάφος, θα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Όταν, όμως, μεγάλες και αναπτυσσόμενες οικονομίες γυρίζουν την πλάτη τους στο ευρώ, αυτό είναι άλλο θέμα.

Είναι η παραίτησης της Πολωνίας από το ενιαίο νόμισμα αυτή που έχει μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα και αυτό θα ξεκινήσει από αυτό το σαββατοκύριακο, καταλήγει το άρθρο.