Ξεκινά η αξιολόγηση των υπουργών

Ξεκινά η αξιολόγηση των υπουργών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, Αθήνα Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, η αξιολόγηση των υπουργών ξεκινάει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει αυστηρό μήνυμα προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σαφείς παροτρύνσεις, αλλά και προειδοποιήσεις προς τους υπουργούς για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου θα απευθύνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες»
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να σηματοδοτήσει πως η χώρα περνά σε άλλη φάση μετά την συνομολόγηση της συμφωνίας στο Eurogroup επί της δεύτερης αξιολόγησης. Μάλιστα, αυτό ήταν το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που   θέλησε να «περάσει» και με τις χθεσινές και προχθεσινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες επέμεινε πως η συμφωνία ανοίγει «καθαρό διάδρομο» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ταυτοχρόνως, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίξει και σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού πως η χώρα γυρίζει σελίδα.

Όμως, το ίδιο θα ζητήσει και… για την κυβέρνηση –ενώ δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μαξίμου να είναι ανοιχτή η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να μεταδοθεί απευθείας η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς όλα τα μέλη της κυβέρνησής του: ότι, δηλαδή, η αξιολόγησή τους έχει αρχίσει και πως οφείλουν να πατήσουν «γκάζι» σε όλα τα εκκρεμή θέματα της αρμοδιότητας ενός εκάστου. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει πως «δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι» για καθυστέρηση στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, αφού η διαπραγμάτευση τελείωσε και η σταθερότητα εμπεδώνεται στο πολιτικό σκηνικό.

Αξιολόγηση τώρα, ανασχηματισμός αργότερα
Άλλωστε, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προϊδεάζει και για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι. Βεβαίως, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι… για την ώρα, ζήτημα ανασχηματισμού δεν τίθεται –αυτό διεμήνυσε και προχθές, με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω του «Ραδιοφώνου 24/7», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ωστόσο, την ίδια ώρα, είναι σαφές πως από σήμερα, που ο πρωθυπουργός πατά… «γκάζια» στους υπουργούς του, το Μέγαρο Μαξίμου θα σημειώνει λάθη, ελλείψεις, παραλείψεις και καθυστερήσεις, με ορίζοντα την ουσιαστική αξιολόγηση των υπουργών το φθινόπωρο –όταν και προγραμματίζονται ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» με τους ευρω-Σοσιαλιστές 
Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την πολιτική οικογένεια των ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μάλιστα, το απόγευμα στις Βρυξέλλες διοργανώνεται μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με την οποία για μία ακόμη φορά επαναβεβαιώνεται η «ζύμωση» μεταξύ της ευρωπαϊκής Αριστεράς, των ευρω-Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Ο λόγος για την εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στην οποία μιλούν ο Αλέξης Τσίπρας, η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν. Σημειωτέον ότι σε παρεμβάσεις θα προβούν ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, αλλά και η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει-Μία εναλλακτική για τους Ευρωπαίους) διεξάγεται με αφορμή και την δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του Προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης. Έτσι, ευρωβουλευτές και πολιτικά στελέχη που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές) συζητούν για το «σενάριο που λείπει» και για την «προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης». Σημειωτέον ότι η «Προοδευτική Συμμαχία, ως συνεργασία και κοινή πολιτική δράση των τριών πολιτικών ομάδων, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά με αφορμή την ελληνική κρίση εδώ και αρκετούς μήνες, με διοργανωτή της πρωτοβουλίας τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πηγή: News247