Ξεκινά από τη Δευτέρα ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις

Ξεκινά από τη Δευτέρα ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις

Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και όλοι πλέον περιμένουν τις αντιδράσεις για τις περικοπές.

 

Στις Βρυξέλλες στέλνει τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο του προϋπολογισμού, ούτως ώστε να περάσει από τον έλεγχο της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Έπειτα από τη δήλωση Μοσκοβισί ότι αναμένει έναν «αξιόπιστο προϋπολογισμό», τα πάντα πλέον θα εξαρτηθούν στο κατά πόσο η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί το διπλό σενάριο για τις περικοπές (ή τις μη περικοπές) στις συντάξεις, όπως έχει τοποθετεί στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

«Γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις», είπε με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων για το κρίσιμο θέμα, επιλέγοντας ούτε να αποκλείσει εξ αρχής, αλλά ούτε και να δώσει ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο ότι ένα τέτοιο μέτρο θα περάσει χωρίς ανταλλάγματα.

Με βάση το σενάριο με τις περικοπές που κατατέθηκε στη βουλή, το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για το 2019 θα φτάσει το 4,14% του ΑΕΠ. Εναλλακτικά, εφόσον δεν εφαρμοστεί το ήδη ψηφισμένο μέτρο και περάσουν τα αντίμετρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ, τότε το πλεόνασμα φτάνει το 3,5%.

Η Ελλάδα δεν καλείται μόνο να αποδείξει την αξιοπιστία των προβλέψεων όσον αφορά τη μη αναγκαιότητα της εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, αλλά οφείλει να καταδείξει πως μπορεί να πιάσει τους πολύ φιλόδοξους στόχους για μακροχρόνια υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, 3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% τα επόμενα χρόνια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν διαμηνύσει πως η ελληνική οικονομία θα πιάσει τους στόχους χωρίς να χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει πριν μερικές μέρες αναφορά στη βουλή ότι ακόμη και το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 μπαίνει στο τραπέζι.

Πάντως, όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Πόλ Τόμσεν, μιλώντας στη σύνοδο του Ταμείο στο Μπαλί παρέπεμψαν την ελληνική κυβέρνηση στης Ευρώπη, στέλνοντας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το μήνυμα ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση διατηρεί και για το θέμα των συντάξεων την κόντρα που κρατά πολύ καιρό πίσω με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό διότι ο κεντρικός τραπεζίτης επανήλθε το Σάββατο εμμέσως για το θέμα των συντάξεων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.

Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει την εισήγησή της, για να οδεύσει στη συνέχεια στο Eurogroup. Η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το Eurogroup στη συνέχεια θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου.