«Ξεκινήστε έξυπνα», με οδηγό τους κορυφαίους της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων

«Ξεκινήστε έξυπνα», με οδηγό τους κορυφαίους της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων

Δύο από τους σημαντικότερους ειδικούς του χώρου μιλούν στο FortuneGreece.com λίγο πριν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συνέδριο StartSmart Greece του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.

Συμπληρώνοντας ήδη δύο χρόνια ενεργούς παρουσίας στην Ελλάδα, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει την επιχειρηματικότητα στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και να δείξει το δρόμο σε νέες ή παλαιότερες εταιρείες για μια βιώσιμη πορεία στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις πρόσφατες δυσκολίες της εγχώριας οικονομίας.

Συμβάλλοντας, λοιπόν, στη διάδοση των ορθών προτύπων ανάπτυξης για τις εταιρείες του τεχνολογικού χώρου, το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece διοργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από case studies, ανοιχτές συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια κι ευκαιρίες δικτύωσης ούτως ώστε να βάλουν τις βάσεις για να προχωρήσουν τη δική τους επιχείρηση στο επόμενο στάδιο δράσης.

Μεταξύ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου είναι η Κρις Σίπλεϊ και ο Αλφόνσο Πέρεζ.

Η Κρις Σίμπλεϊ, executive producer της πρωτοβουλίας SOLVE, αποτελεί έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στη Silicon Valley. Στην 30ετή πορεία της η κορυφαία αναλύτρια έχει αξιολογήσει περισσότερα από 1.000 επιχειρηματικά σχέδια, και στο προσεχές συνέδριο του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece θα δώσει τις δικές της απαντήσεις σε ένα διαχρονικό ερώτημα: «Είναι δυνατό να ευεργετείς και να έχεις κέρδος;».

Μιλώντας στο FortuneGreece.com, αναπτύσσει τις βασικές γραμμές της SOLVE, μιας νέας δράσης του MIT που στοχεύει να εγείρει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, και των πρακτικών στην αντιμετώπιση των δυσκολότερων προκλήσεων του κόσμου, κι επιχειρεί να λύσει το «μυστήριο» της βιώσιμης εταιρικής ανάπτυξης στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο των ιλιγγιωδών ταχυτήτων.

Ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που συναντάμε στον σύγχρονο κόσμο και πώς σκοπεύεται να βοηθήσετε στην προσπάθειά εξάλειψής τους;

«Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση. Ορισμένοι θεωρούν ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι το πιο κρίσιμο, διότι μόνο μια ορθά εκπαιδευμένη κοινωνία μπορεί να δώσει σωστές απαντήσεις στα παγκόσμια ζητήματα. Άλλοι θεωρούν ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι το κλειδί προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους. Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι σύντομα το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας.

Μέσω της SOLVE έχουμε σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας μικρότερες κοινότητες εργασίας που θα δουλέψουν σκληρά για να δώσουν τις σωστές απαντήσεις σε αυτά τα τόσο σκληρά προβλήματα. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε μια πραγματικά αποτελεσματική μέθοδο προσέγγισης των ζητημάτων αλλά και να επικεντρωθούμε στο καθένα ξεχωριστά».

Με βάση τη μεγάλη εμπειρία σας, πώς ένας επιχειρηματίας του σήμερα μπορεί να συμβαδίσει με την απαίτηση για άμεσο κέρδος και με τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας του;

«Όπως συμβαίνει γενικότερα στο χώρο των επιχειρήσεων, οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους επενδυτές τους στους στόχους, την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας. Όλα αυτά αποτελούν την πυξίδα για την πορεία της επιχείρησης και προσφέρουν στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να οδηγήσει τη εταιρεία του με βάση κάποιες συγκεκριμένες αρχές και με αμοιβαίως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, εάν ένας επιχειρηματίας μοιράζεται με τον επενδυτή του το ίδιο όραμα για την εταιρεία αλλά δεν έχουν καθορίσει τις αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η κοινή τους πορεία, καλύτερα να μη συνεργαστούν ποτέ».

Αξιολογώντας εκατοντάδες εταιρείες έως τώρα στην καριέρα σας, μπορείτε να μας πείτε τις διαφορές της σημερινής τεχνολογικής σκηνής των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με εκείνη της «φούσκας» των αρχών της δεκαετίας του 2000;

«Η ταχύτητα εταιρικής ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα. Ας δούμε για παράδειγμα πόσα χρόνια χρειάστηκε η Microsoft για να γίνει μια εταιρεία του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πόσο χρόνο πήρε στην Google για να πετύχει το ίδιο. Το Facebook εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό στον μισό χρόνο. Το Uber ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Παρόλα αυτά η ταχύτητα μιας τόσο μεγάλης ανάπτυξης δεν είναι δεδομένη και καμία νέα εταιρεία δεν μπορεί να φαντάζεται αμέσως τον εαυτό της σε τόσο υψηλές τροχιές επέκτασης. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς.

Η διαφορά όμως είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν να πραγματοποιήσουν αυτό το μεγάλο βήμα. Άλλωστε, τα εμπόδια για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση και να μπει σε μια αγορά ή να δημιουργήσει μια εντελώς καινούρια, είναι εξαιρετικά χαμηλά. Τα δίκτυα διανομής είναι πλέον παγκόσμια και ταχύτατα. Πρόκειται για μια συνθήκη η οποία προσελκύει όλο και περισσότερους επιχειρηματίες, κι ειδικότερα τους νέους ανθρώπους».

Ο Αλφόνσο Πέρεζ είναι ο CEO της εταιρείας NVBOTS. Η επιχείρησή του είδε στον χώρο την τρισδιάστατης εκτύπωσης μια σειρά εφαρμογών οι οποίες μπορούν να φέρουν πραγματική επανάσταση στην καθημερινότητά μας, έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κερδίζοντας το 2014 τον διαγωνισμό Lemelson-MIT και συμμετέχοντας σε μια σειρά από διαγωνισμούς και συνεργασίες με σημαντικούς μέντορες, κατάφερε να αναπτύξει το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο, συνδεδεμένο στο cloud, 3D εκτυπωτή στον κόσμο. Μιλώντας στο FortuneGreece.com λίγες μέρες πριν το συνέδριο του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece τονίζει τα προτερήματα και τις δυσκολίες της πορείας του, σε έναν χώρο ο οποίος εξακολουθεί να κάνει τα αρχικά αναγνωριστικά του βήματα.

Για ποιον λόγο επιλέξατε τον δύσκολο δρόμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης;

«Η εταιρείας μας γεννήθηκε στο MIT μετά τη διαπίστωση, από τους τέσσερις συνιδρυτές της, μιας σειράς προβλημάτων στη χρήση και το διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων των τριασδιάστατων εκτυπωτών.

Αναπτύξαμε τον πρώτο μας 3D printer χρησιμοποιώντας σχέδια ανοιχτού λογισμικού και σύντομα καταλάβαμε ότι η τεχνολογία που υπήρχε διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή δεν ήταν εύκολη στη χρήση. Η ενόχληση του κόσμου μας έκανε να βάλουμε έναν απλό στόχο: τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κι ένα εξάχρονο παιδί. Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να το πετύχουμε κατασκευάζοντας τον NVPro, τον πρώτο αυτοματοποιημένο 3D printer στον κόσμο».

Τι άλλαξε για εσάς μετά από αυτό το τόσο σημαντικό επίτευγμα;

«Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης γνωρίζει πολύ σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Όμως δυστυχώς πολλές startups του χώρου υποσχέθηκαν πολλά περισσότερα από εκείνα που πραγματικά μπορούσαν να δώσουν στην αγορά, με αποτέλεσμα να δούμε πολλά φτηνές κι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, με 3D printers οι οποίοι ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικοί για τον μέσο καταναλωτή.

Η πρόκληση να αλλάξουμε τη νοοτροπία της αγοράς ήταν πολύ μεγάλη, κι εμείς έπρεπε να την πείσουμε ότι δεν είναι όλοι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ίδιοι. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία του NVPro έφερε τα τρία τελευταία χρόνια πολύ σημαντική ανάπτυξη για εμάς στην αμερικανική αγορά, και μέσα στους επόμενους 36 μήνες θα έχουμε ήδη μπει σε πορεία επέκτασης σε νέες αγορές».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις του χώρου της τρισδιάστατης εκτύπωσης;

«Προσωπικά θεωρώ ότι η εξέλιξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε σήμερα τη σχέση παραγωγής και κέρδους. Η ομορφιά της αυτοματοποιημένης διαδικασίας είναι πως ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θέλει χωρίς να χρειαστεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό, ως κοινωνία, θα μας κάνει να σκεφτούμε ξανά τα προβλήματα που μέχρι σήμερα φάνταζαν δυσεπίλυτα: Εκείνη τη δυνατότητα να δημιουργούμε γεωμετρικά αντικείμενα που θα μας φέρει ξανά στα πρώτα εκπαιδευτικά μας βήματα την εποχή του μαυροπίνακα, και θα μας κάνει να επανα-κατασκευάσουμε τον κόσμο γύρω μας».

(Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο StartSmart Greece μπορείτε να βρείτε εδώ)