Ξύλινα παιχνίδια από τα ελληνικά νησιά σε όλο τον κόσμο

Ξύλινα παιχνίδια από τα ελληνικά νησιά σε όλο τον κόσμο

Τα ξύλινα παιχνίδια του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου ταξιδεύουν πια στην Αμερική, την Αυστραλία, την Ισπανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Χοσέ Ναβάρο είναι ένας τελειομανής παιχνιδοποιός. Σπούδασε γλυπτική και σχέδιο στην Μαδρίτη και συντήρηση γλυπτών στην Βαρκελώνη. Εκεί γνώρισε και την Αθηνά Δουκάκη, καθώς είχε πάει για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της πάνω στην προϊστορική αρχαιολογία. Η Αθηνά αυτοχαρακτηρίζεται ως πεισματικά ονειροπόλα. Αγαπά την θάλασσα, τον καφέ και τις ιστορίες. Οι δυο τους αρχίζουν μια κοινή περιπλάνηση, με έμφαση στα ελληνικά νησιά. Εξάλλου, η Αθηνά εργαζόταν για αρκετά χρόνια ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στην Ίο και την Τζιά. Στην αναμενόμενη ερώτηση, πώς προέκυψε η ιδέα και εν τέλει η «γέννηση» του «Περιπλανώμενου Εργαστηρίου», όπως ονομάζεται πια η μικρή τους επιχείρηση, παραδέχονται ότι ήταν κάτι εντελώς,  μα εντελώς αυθόρμητο.

«Το Περιπλανώμενο Εργαστήρι (the wandering workshop) γεννήθηκε αυθόρμητα ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στην Τζια. Η ιδέα ενός ξύλινου τρικύκλου με κόκκινες έλικες που θα γυρνούν (το πώς δεν είχε σημασία εκείνη τη στιγμή) ενώ το τρίκυκλο κυλάει, μας βρήκε αιφνιδιαστικά με την κούπα του ζεστού καφέ στο χέρι εκείνο το απόγευμα. Κατασκευάσαμε τη μακέτα του πρώτου μας παιχνιδιού από μία κούτα μπισκότων από το μπακάλικο της γειτονιάς. Δεν προηγήθηκε καμία έρευνα αγοράς, κανένα πλάνο επιχείρησης, καμία στρατηγική μάρκετινγκ…τίποτα απ’ όλα αυτά. Μόνο μία  απολαυστική δημιουργική διαδικασία εκείνο τον πρώτο χειμώνα κι ένας καταιγισμός ιδεών για ξύλινα παιχνίδια ταξιδιάρικα που θα έκαναν τη φαντασία μικρών και μεγάλων να περιπλανιέται ελεύθερα. Η δική μας έκτοτε, δεν πάτησε τα πόδια της στη γη» λέει η Αθηνά.

Το Περιπλανώμενο Εργαστήρι αφορά την δημιουργία ξύλινων παιχνιδιών υψηλής ποιότητας, εστιάζοντας στην αυθεντικότητα και προτείνοντας κάτι διαφορετικό από την αντίληψη της μαζικής παραγωγής. Ο Χοσέ και η Αθηνά σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μαζί αυτά τα ξύλινα παιχνίδια, με σκοπό να εξάψουν την φαντασία των παιδιών και να τα προσκαλέσουν μέσα από το χρώμα, τη φόρμα και την ταξιδιάρικη διάθεσή τους στο να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Η αλήθεια είναι ότι μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια της μελλοντολόγου της Ford, Σέριλ Κόνελι, περί ευκαιριών. Όσοι θα αποδείξουν πως έχουν έμπνευση, ευφυΐα και ταυτότητα θα έχουν και τις καλύτερες ευκαιρίες.

Μάλλον, αυτό εξηγεί και την θετική ανταπόκριση του κόσμου. Το ζευγάρι του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου αναφέρει ότι πολύ συχνά ο κόσμος τους γράφει για να τους συγχαρεί, να τους εξηγήσει για ποιον προορίζεται το παιχνίδι και, αν γίνεται, να έχει μια αφιέρωση επάνω του και να τους πει γιατί είναι ένα ιδιαίτερο δώρο. «Μας γράφουν για να μας πουν τις εντυπώσεις τους, μας στέλνουν φωτογραφίες με τα παιχνίδια και τα παιδιά ή ακόμα και βίντεο. Βλέπουμε ότι ο κόσμος ταυτίζεται και αισθάνεται κοντά σε αυτό που εκφράζουμε μέσα από τη δουλειά μας».

Βεβαίως, δεν έλειψαν τα εμπόδια, μιας και μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα. Η Αθηνά Δουκάκη με τον Χοσέ Ναβάρο σαφώς και δεν ξέφυγαν από το τέρας της γραφειοκρατίας και των πλείστων άλλων εμποδίων στην ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Αλλά δεν πτοήθηκαν. Όπως τονίζουν, μέχρι στιγμής επιλέγουν συνειδητά να μην εστιάζουν στις δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες στην χώρα μας και επικεντρώνονται στην δουλειά που πρέπει να κάνουν.

«Το Περιπλανώμενο Εργαστήρι γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης και ήταν ακριβώς τα παιχνίδια, η δημιουργική διαδικασία στο εργαστήρι και ο κόσμος που φτιάξαμε στα «νησάκια μας» αυτά που μας έδωσαν προοπτική μέσα στην κρίση. Στεκόμαστε απέναντί της σχεδόν με παιδιάστικο πείσμα και με εμπιστοσύνη στο υλικό που έχουμε στα χέρια μας . Τα παιχνίδια του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου είναι «φτιαγμένα από όνειρα». Αυτό το υλικό δίνει αστείρευτη δύναμη».

Από νησί σε νησί

Μετά τα πρώτα βήματα στην Τζιά το 2011 και κατόπιν στην Ίο, το εργαστήριο ξύλινων παιχνιδιών της Αθηνάς και του Χοσέ μετακόμισε στα Χανιά της Κρήτης. Από νησί σε νησί, λοιπόν. «Η επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στα Χανιά συνδυάστηκε απρόσμενα με την εγκατάσταση σε ένα ορεινό χωριό του Αποκόρωνα, τον Εμπρόσνερο. Το εργαστήρι στεγάζεται σ’ένα παλαιό, πετρόκτιστο κτίσμα, τυπικό δείγμα της  παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής. Ζούμε και εργαζόμαστε κι εδώ μέσα στη φύση, την απολαμβάνουμε και μας εμπνέει» υπογραμμίζει η Αθηνά, η οποία κατάγεται από την Κρήτη. Αν κρίνουμε, όμως, από το όνομα της επιχείρησης, δεν αποκλείεται και μια νέα μετακόμιση στο μέλλον. Η Αθηνά και ο Χοσέ μετακινούνταν πολύ συχνά τα προηγούμενα χρόνια και η ιδέα της περιπλάνησης είναι κυρίαρχη και στον σχεδιασμό των παιχνιδιών. Ταξιδιάρικα σύννεφα, ένα μπλε τρενάκι που ταξιδεύει σε φανταστικά τοπία όταν πέσει η νύχτα, μια κόκκινη ομπρέλα που τραμπαλίζεται αναποδογυρισμένη από τον αέρα, ένα ιπτάμενο τρίκυκλο με κόκκινους έλικες και πολλά ακόμη. Παιχνίδια που ταξιδεύουν τα παιδιά, χωρίς όργανα πλοήγησης, λένε οι δημιουργοί του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου.

Το ξύλο επιλέχθηκε ως υλικό αφενός μεν γιατί χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κατασκευή παιχνιδιών, αφετέρου επειδή προσφέρει πολλές δυνατότητες σε επίπεδο σχεδιασμού, κατασκευής, αντοχής αλλά και αισθητικής. Προς ώρας, τα πάντα –από τον σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι την προώθηση και την συσκευασία- περνάνε από τα χέρια τους. Συνεργάζονται με αρκετά μικρά βιβλιοπωλεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Μικρό Καράβι στα Χανιά, η Κουκίδα στην Κόρινθο, το Book & Art στη Μυτιλήνη και το Ατλαντίς στην Οία, τα οποία έχουν ένα δυνατό τμήμα παιδικής λογοτεχνίας, ενώ παιχνίδια τους πωλούνται επίσης στη Βαρκελώνη, σ’ ένα καινούριο βιβλιοπωλείο, το Petit Tresor, που έχει αποκλειστικά βιβλία για παιδιά. Επίσης, συνεργάζονται με το ΜShop του Μεγάρου Μουσικής, το κατάστημα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην Τεχνόπολη, το κατάστημα του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, το Forget me not στην Πλάκα και την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ιανός. Τα παιχνίδια τους δε, έχουν φτάσει μέχρι και το μακρινό Ελσίνκι όπου πωλούνται στο κατάστημα Cosmos Design.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις από την ιστοσελίδα τους, οι περισσότερες προέρχονται από την Αμερική, έπειτα από την Ελλάδα και την Ισπανία και στην συνέχεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

«Το γεγονός ότι τα παιχνίδια μας πωλούνται ανάμεσα σε βιβλία για παιδιά μας δίνει μεγάλη χαρά και σημαίνει ότι έχουμε βρει μια άμεση διέξοδο στο κοινό μας: γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους μέσα από τις σελίδες, τις λέξεις και την εικονογράφηση ενός βιβλίου είτε μέσα από ένα ξύλινο παιχνίδι, το χρώμα, τη φόρμα του» υποστηρίζει ο Χοσέ Ναβάρο. Αν και σε αυτό το «περιπλανώμενο» ζευγάρι δεν αρέσουν οι μεγαλοστομίες και οι γενικεύσεις, αυτό που θα έλεγε σε έναν φίλο είναι απλά να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει.

Πηγή: news247.gr