Youth Empowered: «Εμπνεύσου, διεκδίκησε, πέτυχε» το μήνυμα του προγράμματος

Youth Empowered: «Εμπνεύσου, διεκδίκησε, πέτυχε» το μήνυμα του προγράμματος

Το πρόγραμμα της Coca Cola 3Ε απευθύνεται σε νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Με βασικό μήνυμα «Εμπνεύσου, Διεκδίκησε, Πέτυχε», το πρόγραμμα «Youth Empowered» της Coca-Cola Τρία Έψιλον απευθύνεται σε νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, παρέχοντάς τους δωρεάν, δεξιότητες, επαγγελματική καθοδήγηση και δυνατότητες δικτύωσης ώστε να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης με επιτυχία.

Η Αγγελική Πατρούμπα, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το νέο πρόγραμμα της εταιρείας «Youth Empowered» που ξεκίνησε με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων της Ελλάδας.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ειδικούς στην αγορά εργασίας, όπως το kariera.gr, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του προγράμματος καθώς και φορείς και επιχειρήσεις που προσφέρουν τεχνογνωσία και δικτύωση, το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει σε περίπου 20.000 νέους που θα συμμετάσχουν μέχρι το 2020, τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δεν προϋποθέτει πτυχίο ή εξειδίκευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

ΕΡ: Ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε την Coca-Cola Τρία Έψιλον να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία;

ΑΠ: Το ζήτημα της απασχόλησης είναι μείζον για τη νέα γενιά σήμερα. Ως εταιρεία, υποστηρίζουμε σταθερά εδώ και χρόνια την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξη των νέων βοηθώντας τους να χτίσουν το μέλλον τους στη χώρα μας. Στη σημερινή συγκυρία, που οι ευκαιρίες για τους νέους είναι περιορισμένες, κάνουμε ένα μεγαλύτερο, αποφασιστικότερο και συλλογικό βήμα για να τους δώσουμε ουσιαστική βοήθεια ώστε να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης με επιτυχία. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με το πρόγραμμα Youth Empowered, που υλοποιείται μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ειδικούς στην αγορά εργασίας καθώς και φορείς και επιχειρήσεις που προσφέρουν τεχνογνωσία και δικτύωση.

Στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος είναι το kariera.gr και συνεργάτης Εκπαίδευσης είναι η Humanis ΗR Consultants, ενώ το δίκτυο των υποστηρικτών μας περιλαμβάνει του Job-Pairs, Κ.Ε.Μ.ΕΛ, Marketing Greece, PwC Greece, ReGeneration και StartUpGreece. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντικά περισσότεροι από 70 μέντορες, έμπειρα και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μας αλλά και της αγοράς, που προσφέρουν καθοδήγηση και γνώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Τα ποσοστά της έρευνας του kariera.gr επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι στην προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα φαίνεται πως η αναλογία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης συνεχώς μεγαλώνει. Η ανεργία στους νέους κάτω των 30 έχει ανέβει στο 38% ενώ παράλληλα 6 στους 10 εργοδότες δηλώνουν πως δεν μπορούν να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης δεξιοτήτων από τους νέους υποψηφίους. Σήμερα λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να βοηθήσουμε τη νέα γενιά, που είναι το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε.

ΕΡ: Πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Youth Empowered» από την Coca-Cola Τρία Έψιλον;

ΑΠ: Το «Youth Empowered» στοχεύει στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων της χώρας που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση πάνω σε προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, επαγγελματική καθοδήγηση καθώς και δυνατότητες δικτύωσης απαραίτητές για την ένταξή τους στην σημερινή αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλους τους νέους από 18-30 ετών και η παρακολούθησή του δεν απαιτεί κάποιο πτυχίο ή εξειδίκευση. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το παρακολουθήσει είτε μέσω πενθήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e-learning, που είναι σχεδιασμένη σε ένα πρωτοποριακό, gamified περιβάλλον, ειδικά για το νεανικό κοινό και θα είναι διαθέσιμη σύντομα, από κάθε σημείο της χώρας.

Η εκκίνηση του προγράμματός μας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την εβδομάδα 12-16 Ιουνίου, με το πρώτο πενθήμερο σεμινάριο, σε συνδιοργάνωση με το OK!Thess του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες έζησαν 5 παραγωγικές ημέρες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε βασικές προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, απαραίτητες για τη σημερινή αγορά εργασίας και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και να εξελίξουν τις γνώσεις τους σε ομαδικές πρακτικές ασκήσεις. Καθημερινά το πρόγραμμα εστίαζε σε διαφορετικά πεδία όπως, δημιουργία του σωστού βιογραφικού, προετοιμασία για επαγγελματική συνέντευξη, επικοινωνιακές δεξιότητες, βασικές γνώσεις οικονομικών, δεξιότητες διαπραγμάτευσης, τεχνικές πωλήσεων και business planning. Μαζί μας ήταν και 30 μέντορες, στελέχη της εταιρείας και των συνεργατών μας, που συνέβαλλαν ουσιαστικά στην καθοδήγηση και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

ΕΡ: Πόσους νέους θα μπορέσετε να βοηθήσετε μέσα από το «Youth Empowered» και πώς θα παρακολουθήσει η εταιρεία την εξέλιξή τους;

ΑΠ: Στόχος μας είναι μέχρι το 2020, 20.000 νέοι να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και δουν μέσα από αυτό μία θετική αλλαγή στη ζωή τους, είτε αυτό σημαίνει να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, είτε να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, είτε να βρουν τον τομέα στον οποίο θέλουν να απασχοληθούν και να κάνουν τα σωστά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά αξιολογήσεων για το περιεχόμενο, τους μέντορες και την διεξαγωγή του, ώστε να εξασφαλίσουμε πως έχει πραγματική αξία για τους νέους που θα το παρακολουθήσουν. Επιπλέον, θα διατηρούμε την μελλοντική επαφή μας με τους συμμετέχοντες, μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας και κοινότητας, με στόχο να είμαστε δίπλα τους στα επόμενά τους βήματα και να έχουμε πλήρη εικόνα της εξέλιξης και της προόδου τους.

Οι αξιολογήσεις που συγκεντρώσαμε από το πρώτο σεμινάριο ήταν πολύ θετικές και μας δίνουν κατευθύνσεις και ιδέες για τα επόμενα. Ενδεικτικά, το 97% των συμμετεχόντων δήλωσε πως το πρόγραμμα του προσέφερε κάτι νέο και χρήσιμο για τα μελλοντικά επαγγελματικά του βήματα, με τις παρακάτω δεξιότητες να θεωρούνται οι σημαντικότερες: δεξιότητες διαπραγμάτευσης, business planning, τεχνικές πωλήσεων, διαχείριση χρόνου και προετοιμασία βιογραφικού. Οι ενότητες που παρουσίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες ήταν τα οικονομικά, το business planning, το project management, η δημιουργία βιογραφικού και η προσομοίωση συνέντευξης. Επίσης, το 93% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την παρουσία των μεντόρων ως το πιο σημαντικό στοιχείο του, σχηματίζοντας για όλους πολύ θετική εικόνα.

Μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν ακόμη τρία πενθήμερα σεμινάρια στο Ηράκλειο Κρήτης, τον Βόλο και την Αττική, αλλά και το ξεκίνημα της διαδικτυακής πλατφόρμας e-learning.

ΕΡ: Μας είπατε πως ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν το πρόγραμμα είναι η καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της εταιρείας και της αγοράς που συμμετέχουν σε ρόλο μέντορα. Πώς επιλέχθηκαν και ποιος είναι ο ρόλος τους; Ήταν δύσκολο ή εύκολο να ενταχθούν;

ΑΠ: Οι μέντορες του προγράμματος είναι έμπειρα και υψηλόβαθμα στελέχη της Coca-Cola Τρία Έψιλον και των συνεργατών του προγράμματος. Πρόκειται για ανθρώπους που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα καθώς μοιράζονται το κοινό όραμα να κάνουν κάτι ουσιαστικό για τους νέους, να τους προσφέρουν την γνώση που έχουν εκείνοι αποκομίσει μέσα από την εργασιακή τους εμπειρία και να τους βοηθήσουν να χαράξουν την δική τους επαγγελματική διαδρομή σε μία εποχή που οι δυσκολίες αυξάνονται και οι ευκαιρίες μειώνονται.

Οι μέντορες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, τόσο στον τομέα τους, όσο και στην εξέλιξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων και των ομάδων τους και μπορούν να σταθούν στο πλευρό των νέων, να τους καθοδηγήσουν, να τους συμβουλεύσουν και να τους εμπνεύσουν.

Η εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη και μέχρι σήμερα η ομάδα των μεντόρων μας αριθμεί τα 70 μέλη. Από το ξεκίνημα του προγράμματος, όλοι μας είχαμε στη σκέψη μας, τα δικά μας πρώτα επαγγελματικά βήματα και όλους όσοι βρέθηκαν κοντά μας και μας καθοδήγησαν σε αυτή τη διαδρομή. Αυτός ο μέντορας θέλουμε να είμαστε κι εμείς για τους νέους, σήμερα.

ΕΡ: Το πρόγραμμα «Youth Empowered», υλοποιείται σε συνεργασία με ένα μεγάλο δίκτυο εταιρειών και φορέων. ποιο είναι το πλαίσιο της αυτής της συνεργασίας;

ΑΠ: To πρόγραμμα «Youth Empowered», πλαισιώνεται από ένα ευρύ δίκτυο ειδικών της αγοράς εργασίας, καθώς και από φορείς και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην πράξη, προσφέροντας περιεχόμενο, μέντορες και δυνατότητες δικτύωσης.

Στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος είναι το Kariera.gr. Με την εμπειρία και εξειδίκευσή του στη διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού, βοηθά στη συνολική διεξαγωγή του προγράμματος, την πρόσκληση των συμμετεχόντων, την ενίσχυση του περιεχομένου, και την ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Συνεργάτης Εκπαίδευσης είναι η Humanis ΗR Consultants, μια ομάδα εκπαιδευτών και συμβούλων με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, που επιμελείται το περιεχόμενο των εκπαιδεύσεων και τη διεξαγωγή των σεμιναρίων. Το Job-Pairs, με εξειδίκευση στο mentoring, συμβάλει στην επιμέλεια και την οργάνωση του δικτύου των μεντόρων και την εξασφάλιση της άριστης σχέσης μεταξύ μέντορα και εκπαιδευόμενου. To Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος Κ.Ε.Μ.ΕΛ, παρέχει στους νέους επαγγελματική καθοδήγηση από τα μέλη του – ενεργά ή πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων ελληνικών ή διεθνών εταιρειών – που συμμετέχουν σε ρόλο μέντορα και εισηγητή. Η Marketing Greece συνεισφέρει στο πρόγραμμα με ανάπτυξη περιεχομένου σχετικού με επαγγελματικές δεξιότητες στον τομέα του τουρισμού. Η εταιρεία PwC Greece, συνεισφέρει στην ενίσχυση του δικτύου των μεντόρων και στο περιεχόμενο του προγράμματος, πάνω στο αντικείμενο εξειδίκευσής της. Το πρόγραμμα ReGeneration, συμβάλει στην επικοινωνία με νέους υποψηφίους και την ενίσχυση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Τέλος, το StartUpGreece, συμβάλλει στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας τους συμμετέχοντες, που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα δυναμικό δίκτυο που στόχος μας είναι να μεγαλώσει για αυτό και προσκαλούμε εταιρείες, αλλά και ανθρώπους που θέλουν, να βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα του προγράμματος. Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους νέους!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον: gr.coca-colahellenic.com

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ