Ζάεφ: Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα

Ζάεφ: Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Α) στην τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στους Ψαράδες Πρεσπών, Φλώρινα, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Κοτζιά.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι».

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το MIA, ο Ζάεφ φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους πως ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στη συμφωνία των Πρεσπών και ότι ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να διασφαλίσει ότι η Συμφωνία θα υλοποιηθεί.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πλήρη προσήλωση της Ελλάδας στη συμφωνία, όπως και τη δική μας», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα δώσει το «πράσινο φως» και, όπως είπε, οι βουλευτές «θα αδράξουν την ιστορική ευκαιρία και θα δώσουν θετική ψήφο στις συνταγματικές αλλαγές».

Επεσήμανε, πάντως, ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές που επιβεβαιώνουν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και που εγγυώνται το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν συναίνεση.