Ζάεφ: Όχι σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος

Ζάεφ: Όχι σε ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος
epa06549956 Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia Zoran Zaev talks to media during at a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel (unssen) at the Chancellery in Berlin, Germany, 21 February 2018. The first bilateral meeting between Zaev and German Chancellor Merkel took place on the sidelines of the EU-Western Balkans Summit in July 2017. EPA/HAYOUNG JEON

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για τη διεθνή χρήση της νέας ονομασίας της χώρας.

 

Τη θέση ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, απορρίπτοντας την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζαεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε εκτενώς στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι η πορεία της «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Όμως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ακόμη.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Όπως υπογράμμισε δε, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως σημείωσε, «ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.