Ζήτημα εθνικής ασφαλείας θέτει το κινητό που χρησιμοποιεί ο Τραμπ

Ζήτημα εθνικής ασφαλείας θέτει το κινητό που χρησιμοποιεί ο Τραμπ

O Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να μην εφαρμόζει τα μέτρα ασφαλείας που τηρούσε ο προκάτοχός του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εκθέτει τον εαυτό του σε  χακάρισμα, λόγω της χρήσης ενός iPhone το οποίο δεν αλλάζει τακτικά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Η ιστοσελίδα Politico ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο iPhone. Το ένα είναι μόνο για την πραγματοποίηση κλήσεων, και το οποίο αλλάζει τακτικά. Η συσκευή διαθέτει κανονικά και μικρόφωνο και κάμερα. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το κινητό υψίστης ασφαλείας που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα που δεν είχε τίποτα από τα δύο.

Το μικρόφωνο και η κάμερα του τηλεφώνου, εκθέτουν τον Τραμπ στον κίνδυνο του να παρακολουθείται το τηλέφωνό του από χάκερ.

Σοβαρότερο, βέβαια, ζήτημα δημιουργεί το δεύτερο κινητό του Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό το χρησιμοποιεί για να ανεβάζει στο Twitter, και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνει καμία άλλη εφαρμογή, πέρα από το Twitter και κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, ο Τραμπ έχει απορρίψει την συμβουλή των βοηθών του να αλλάζει και αυτό το τηλέφωνο σε μηνιαία βάση, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, διότι αυτό θα ήταν «πάρα πολύ ενοχλητικό» γι’ αυτόν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, έχουν περάσει έως και πέντε μήνες χωρίς να αλλαχθεί η συσκευή.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι δεν απαιτείται τακτική αλλαγή αυτής της συσκευής «εξαιτίας των ελέγχων ασφαλείας του τηλεφώνου και του λογαριασμού του στο Twitter», και προσέθεσε: «Λόγω των εγγενών δυνατοτήτων και της εξέλιξης των τεχνολογιών, αυτές οι συσκευές είναι πιο ασφαλείς από τις συσκευές της εποχής Ομπάμα».

Όμως, σχεδόν κάθε ειδικός επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας που ρωτήθηκε από την Politico, δήλωσε ότι τα τηλέφωνα παραμένουν ευάλωτα σε παραβίαση και παρακολούθηση. «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν λαμβάνει τα βασικά μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, ειδικά σε μια εποχή που προσπαθεί να διαπραγματευτεί την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, μια χώρα που είναι γνωστή για την εκμετάλλευση του κυβερνοχώρου για την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων σε εμπορικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Samm Sacks, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ έπαψε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο Android που είχε, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Πόσο ασφαλές είναι, όμως, το iPhone; Εξειδικευμένες εταιρείες όπως η ισραηλινή Cellebrite, ισχυρίζονται ότι μπορούν να παραβιάσουν τις συσκευές της Apple λόγω της ύπαρξης κρυφών σφαλμάτων σε αυτές, αλλά η παραβίαση αυτή απαιτεί φυσική πρόσβαση στο συγκεκριμένο τηλέφωνο.

Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος παραβίασης ενός iPhone από απόσταση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, και αν υπάρχει κάποιος που ξέρει πώς να το κάνει, αυτός θα είναι πιθανώς οι ρωσικές ή η κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αν μπορέσουν να εισέλθουν σ’ αυτό, μπορεί να μάθουν πολλά πράγματα σχετικά με τι κάνει και πού βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς και- εάν χρησιμοποιεί τη λειτουργία άμεσης αποστολής μηνυμάτων του Twitter- τις επικοινωνίες του.

Φωτογραφία: AP