Ζητείται λύση για ένα έγκλημα με χιλιάδες θύματα

Ζητείται λύση για ένα έγκλημα με χιλιάδες θύματα

Έκκληση από Ευρωπαίους παράγοντες και υπουργούς για να σταματήσει το δουλεμπόριο του θανάτου με τους μετανάστες στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

“Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια”.

“Έχουμε ανάγκη άμεσων μέτρων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη”, επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton όσο και στον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, πολύ απρόθυμων να υποδεχθούν περισσότερα άτομα, την ώρα που η Ιταλία, η οποία έχει διασώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε διάστημα μιας εβδομάδας, η Ελλάδα και η Ισπανία, φέρουν σχεδόν το σύνολο της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη.

Όμως, “η ευθύνη των Βρυξελλών είναι να δοθεί μία πολιτική κατεύθυνση”, είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι . “Θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μας καθήκον να αναλάβουμε δράση από κοινού και με συνοχή, ως Ευρωπαίοι , για να εμποδίσουμε να υπάρξουν ξανά και ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες”, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε μία λογική ευρωπαϊκής ευθύνης…γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, δεν υπάρχει μαγική λύση”.

«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη και αλλού»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας έκανε σήμερα έκκληση «να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα» μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, «φέρνοντας την ειρήνη» στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπως η Συρία και καταπολεμώντας την παράνομη διακίνηση προσφύγων.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις χώρες προέλευσης και στις χώρες διέλευσης, να συνεργαστούμε για την ανάπτυξή τους, να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Χόρχε Φερνάντες Ντίας σε μία συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που θα είναι αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στον μετασχηματισμό της «”Frontex” (Υπηρεσία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε μία υπηρεσία διάσωσης, χωρίς να καταπολεμούμε και να καταστρέφουμε τις ρίζες του προβλήματος», καταπολεμώντας επίσης τους διακινητές.

Η σύνοδος του Λουξεμβούργου, η οποία συνεκλήθη εκτάκτως μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο το οποίο μπορεί να έχει προκαλέσει τον πνιγμό περισσότερων από 700 προσφύγων, είναι «ένας καλός δρόμος για να ξεκινήσουν εκτάκτως μέτρα με σκοπό να διευθετηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του», επέμεινε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν «η ριζική διευθέτηση του προβλήματος» σημαίνει «ακόμη και στρατιωτική επέμβαση», ο Ισπανός υπουργός απάντησε μόνο ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Η Λιβύη είναι αυτή τη στιγμή ένα κράτος σε διάλυση», με τους πρόσφυγες «να φεύγουν [για να γλιτώσουν από] πολιτικές και θρησκευτικές διώξεις, ή, συνοπτικά, από τις τραγωδίες που προκαλούν οι πόλεμοι» στην περιοχή, υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση για μία κινητοποίηση πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν αυτές οι απειλητικές τραγικές συγκρούσεις στη Συρία και στις άλλες περιοχές δεν υπήρχαν, το πρόβλημα (…) δεν θα είχε τη βαρύτητα και το εύρος που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή», συνέχισε.

«Στο βαθμό που η Ευρώπη δεν είναι η μοναδική αιτία των συγκρούσεων αυτών και αυτών των κρατών σε διάλυση, εκτιμώ πως δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να ασχοληθεί με αυτό», πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών.

Ρέντσι:«Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων»

«Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων», ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι «οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη, και γι’ αυτό, η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, 976 υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της τελευταίας αυτής τραγωδίας της μετανάστευσης, ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνης, δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti, τέλος, μετέφερε στην Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου. Πριν από λίγο σάλπαρε με προορισμό την Κατάνη της Σικελίας, όπου πρόκειται να αποβιβασθούν, σε λίγες ώρες, οι 27 από τους 28 διασωθέντες .