Ζόραν Ζάεφ: Συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο για το όνομα

Ζόραν Ζάεφ: Συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο για το όνομα

Συμφωνία με την Ελλάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έκανε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούλιο και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θέλει να έχει «κλείσει» τη συμφωνία για το όνομα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτευχθεί ο υψηλός στόχος που έχει θέσει.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία. Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεώτερο μέλος στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.