ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

FORTUNEGREECE.COM

Οι πρωταγωνιστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και προτείνουν λύσεις στα σημαντικότερα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επομένη των εκλογών.

Παπαγεωργίου Χάρης - Υποψήφιος σε: ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

photo_papageorgioui
Συνδιασμός:
Επίσημη Στήριξη: ΑΝΕΛ
Ο Χάρης Παπαγεωργίου είναι πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1953. Με ύψος 1,98 υπήρξε δεινός σουτέρ και σκόρερ και αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 από την Αναγέννηση και στη συνέχεια αγωνίστηκε από το 1971 στον Άρη. Το 1973 ήταν ο 3ος σκόρερ του πρωταθλήματος και το 1975 ο 2ος. Για πρώτη φορά κατέκτησε την πρώτη θέση των σκόρερ το 1976 σημειώνοντας 723 πόντους σύνολο. Το 1979 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 924 πόντους σύνολο και ήταν ο ηγέτης του Άρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος που ήταν το δεύτερο στην ιστορία του συλλόγου 49 χρόνια μετά το πρώτο. Ο Χ. Παπαγεωργίου τη χρονιά εκείνη σημείωσε μέσο όρο σκοραρίσματος κοντά στους 40 πόντους και εκτός αυτού υπήρξε εξίσου ικανός στα αμυντικά καθήκοντά του παρουσιάζοντας επιδόσεις ολοκληρωμένου καλαθοσφαιριστή. Συμμετείχε σε 3 διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ το 1973, το 1979 και το 1981. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται ενεργά με την τοπική Αυτοδιοίκηση , έχοντας εκλεγεί ως νομαρχιακός σύμβουλος με πολύ σημαντική και επιτυχημένη θητεία ως διευθύνων σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια θέτοντας την υποψηφιότητά του ως Νομάρχης στις εκλογές του 2006, όπου και έλαβε ένα εξαιρετικά καλό ποσοστό σε σχέση με τις πολιτικές συνθήκες της εποχής. Σταθερός μαχητής της ελεύθερης άποψης , υπέρμαχος των δημοκρατικών αξιών και του αδέσμευτου λόγου, ο Χάρης Παπαγεωργίου έδειξε με τη συνεπή πορεία του όλα αυτά τα χρόνια ότι αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή για να αναδείξει όσο καλύτερα μπορούσε την αγαπημένη του πόλη, είτε μέσα από τον αθλητισμό είτε μέσα από τον πολιτισμό. Με τη σύζυγό του Κλειώ Ζλατάνου να αποτελεί ακλόνητο βράχο δίπλα του, ο Χάρης Παπαγεωργίου κατάφερε στη ζωή του να αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όλα μπορούν να γίνουν, με σκληρή δουλειά και ψυχική δύναμη. Ένας «εξ’ορισμού» Θεσσαλονικιός Έλληνας Μακεδόνας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Κατάσταση Δήμου / Περιφέρειας Ποια η οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης και ποιες οι άμεσες προτεραιότητες και ανάγκες του;
H παράταξη μας δεν εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή οικονομικά δεδομένα. Η προτεραιότητα μας θα είναι πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά.
Περιφέρεια / Πόλη - πρότυπο Ποια αποτελεί για εσάς την «πόλη-πρότυπο» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της;
Για μας η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μια πόλη-πρότυπο. Η παραλία της, την οποία μπορεί κάνεις να περπατήσει, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Για μας εκεί πρέπει να κτυπάει η «καρδιά» της πόλης. Στο θαλάσσιο μέτωπο που προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητες, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές. Κι εκεί εμείς θα εστιάσουμε ως ένα μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Επιχειρηματικότητα / Καινοτομία / Μέτρα ενίσχυσης Εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματιών και ποιες οι προτάσεις σας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας;
Οι νόμοι των Μνημονίων αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επιχειρηματικές δράσεις. Θα συνεργαστούμε με τα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις για να βρούμε λύσεις σε καθημερινά ζητήματα, σε ό,τι αφορά τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην προώθηση της καινοτομίας. Και κυρίως θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την Ευρωπαϊκή εμπειρία και τα αντίστοιχα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Εμπορικά καταστήματα – Κυριακές Τι ισχύει αυτήν τη στιγμή στον δήμο Θεσσαλονίκης ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και ποια η θέση σας; Τι λέτε για όσα συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή των Βαΐων;
Αυτά που έγιναν στην οδό Ερμού είναι απαράδεκτα. Ως νέα δημοτική αρχή θα εξετάσουμε το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από μηδενική βάση. Απ’ την άλλη, ας μη ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας τουριστικός προορισμός με πολλές ιδιαιτερότητες.
Περιβάλλον / Υποδομές / Καθαριότητα Ξεπερνώντας τα γνωστά πολιτικά επιχειρήματα για «καθαρή πόλη», τι σκοπεύετε να κάνετε για να βελτιώσετε την εικόνα του δήμου και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών;
Η εικόνα της καθαριότητας είναι αυτή που μας πονάει περισσότερο εδώ στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουταρης παραδέχεται δημόσια ότι απέτυχε στην καθαριότητα, εμείς τι άλλο να πούμε; Ως νέα διοίκηση θα εστιάσουμε στην καθαριότητα ως ζητήμα πρώτης προτεραιότητας. Το βιοτικό επίπεδο δεν θα αφεθεί στην τύχη του, όπως έγινε τα τελευταία τρία χρόνια.
Κοινωνικές Υποδομές Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η αυξημένη ροή μεταναστών έχουν θέσει νέα ζητήματα στο δήμο. Ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων; - Ποια η γνώμη σας για την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το θέμα των αστέγων;
Θα συνεργαστούμε με τις Αρχές και τους κοινωνικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πόλη μας θα παρουσιάζεται ως «ξέφραγο αμπέλι», όπως είναι σήμερα. Το ζητήματα είναι πολύπλοκο, αφού δεν εμπλέκεται μόνο η Δημοτική Αρχή. Ως προς την εξαγγελία του πρωθυπουργού, εάν εννοείτε τις κυβερνητικές δράσεις για την αποκατάσταση των αστέγων και την κοινωνική τους επανένταξη, με κυριότερη τη θέσπιση κοινωνικής κατοικίας, αυτές προφανώς είναι μια προεκλογική εξαγγελία του κ. Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες θα ξεχαστούν σύντομα.
Ιδιωτικοποιήσεις - Εκμετάλλευση υποδομών Ποια προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων προχωρούν αυτήν τη στιγμή στον δήμο και ποια η θέση σας; Τι όφελος θα έχει η πόλη και τι όφελος θα έχουν οι πολίτες από την εκμετάλλευση των ακινήτων;
O Oργανισμός Λιμένος (ΟΛΘ) αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα αναπτυξιακό εργαλείο και είναι στρατηγικής σημασίας για την πόλης μας. Δεν μπορεί να «ξεπουλιέται» απλά στη λογική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, χωρίς να εντάσσεται σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις αβασάνιστα οι οποίες δεσμεύουν το μέλλον του τόπου μας για τις επόμενες γενιές. Όσο για το νερό, αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη».
Τουρισμός Γίνονται αρκετά για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης; Είναι σε θέση ο δήμος να ανταποκριθεί στον αριθμό των επισκεπτών; Ποιο το όφελος της πόλης από την τωρινή, αλλά και την προβλεπόμενη αύξηση των τουριστών;
Η Θεσσαλονίκη είναι ένας αξιόπιστος τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες και για τους ξένους επισκέπτες. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο τουριστικό προϊόν της πόλης και για αυτό ως νέα Διοίκηση θα προχωρήσουμε στη σύσταση Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Επικοινωνίας που σήμερα δεν υπάρχει. Η βαλκανική ενδοχώρα με τη νέα αστική τάξη που εμφανίζεται μας ενδιαφέρει πολύ. Υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια για βελτιώσεις των τουριστικών δεικτών της Θεσσαλονίκης.
Υποψήφιοι Λαμβάνοντας υπόψη την καταγεγραμμένη από δημοσκοπήσεις αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στο θεσμό των πολιτικών, γιατί πιστεύετε πως αξίζει ένας ψηφοφόρος να σας εμπιστευτεί με την ψήφο του;
Μας διαφοροποιούν πολλά απέναντι στις άλλες παρατάξεις που ξεπήδησαν από κομματικούς «σωλήνες». Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, τους ενεργούς πολίτες, φορείς, συλλόγους, οργανώσεις, κοινωνικούς εταίρους, σε συμπόρευση, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Όλοι εμείς, ξεπερνώντας πολιτικές αγκυλώσεις, ξεπερασμένες νοοτροπίες, κάνοντας σήμερα την κομματική υπέρβαση, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για να επαναφέρουμε ξανά τη Θεσσαλονίκη στη λεωφόρο της δόξας και της λάμψης.
Αρμοδιότητες Είστε υπέρ ή κατά της αύξησης των αρμοδιοτήτων των δημάρχων;
Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία δεκαετιών, δηλαδή η αντιπαλότητα της κεντρικής εξουσίας με τις τοπικές δυνάμεις κάθε τόπου. Είμαστε υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων και θα αγωνιστούμε για αυτό.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ