Αργύρης Ζύμνης: Πώς κατάφερε να πουλήσει τη startup του στο Twitter

Αργύρης Ζύμνης: Πώς κατάφερε να πουλήσει τη startup του στο Twitter

Ο Έλληνας μηχανικός λογισμικού εργάζεται πλέον στο Twitter και εξηγεί πώς είναι να δουλεύεις για ένα από τα κορυφαία social media.

Ο Αργύρης Ζύμνης, μηχανικός λογισμικού, ζει και εργάζεται στην Αμερική εδώ και 12 χρόνια. Κομβική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του ήταν το 2010, όταν και αποφάσισε να φτιάξει μια startup εταιρεία με δυο φίλους του, την AdGrok, με αντικείμενο τη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Μόλις ένα χρόνο αργότερα πούλησε την εταιρεία στο Twitter και τώρα εργάζεται στην ομάδα του advertising experience, σε ένα από τα διασημότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Πίσω στο 2000, ο Αργύρης ξεκινούσε τις σπουδές του στην Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ως ηλεκτρολόγος μηχανικός (Electrical Engineering) και στην πορεία πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Πανεπιστήμιο του Stanford για να κάνει το διδακτορικό του. Ο ίδιος από πολύ μικρή ηλικία γνώριζε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες και στην πορεία, ενώ άρχισε να εργάζεται στη διαφημιστική εταιρεία Adchemy, κατάλαβε ότι θέλει να επικεντρωθεί στην online διαφήμιση.

«Όταν ήρθα στην Αμερική, στην αρχή τα πρώτα πέντε χρόνια έκανα διδακτορικό. Ο λόγος που ήρθα εδώ ήταν καθαρά για σπουδές και στην αρχή νόμιζα ότι θα ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, καθώς μου άρεσε πολύ το κομμάτι της έρευνας. Στην πορεία όμως κατάλαβα πώς η ακαδημαϊκή καριέρα απαιτούσε χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζανε με εμένα. Πρέπει να έχεις όρεξη να δουλεύεις μόνος σου και να εργάζεσαι σε κάτι, το οποίο δεν είναι απαραίτητο ότι θα πετύχει μακροπρόθεσμα. Οπότε, κάπου στην πορεία, κατάλαβα ότι δεν θα ακολουθήσω την ακαδημαϊκή καριέρα και τότε άρχισα να ψάχνω για δουλειές σε διάφορες εταιρείες στο Σαν Φρανσίσκο. Περισσότερο μου άρεσε ο τομέας της online διαφήμισης» αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Αργύρης Ζύμνης, περιγράφοντας το ξεκίνημά του.

Στην εταιρεία Adchemy, στην οποία έκανε την πρακτική του άσκηση, γνωρίζει τους συναδέλφους του, με τους οποίους στη συνέχεια θα ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, την AdGrok, η οποία «γεννήθηκε», με τη βοήθεια του Y Combinator, ενός incubator για νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Το Y Combinator “τρέχει” δυο φορές το χρόνο, κάθε καλοκαίρι και χειμώνα. Για τρεις μήνες προσφέρει χρηματοδότηση, που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια εταιρεία και έπειτα σε προετοιμάζει για να μπορέσεις να προσεγγίσεις επενδυτές, όπως VCs και angels investors, που μπορούν να σε ενισχύσουν οικονομικά για να συνεχίσεις το εγχείρημά σου» επισημαίνει ο Αργύρης Ζύμνης.

Η AdGrok διαφοροποιήθηκε, καθώς προσέφερε στους πελάτες της εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά στο κομμάτι της διαδικτυακής διαφήμισης, όπως το να μπορούν να διαπιστώνουν μέσω ενός browser extension, πόσο αποδοτικές είναι οι διαφημίσεις τους.

Το προϊόν της εταιρείας αλλά κυρίως οι ίδιοι οι ιδρυτές της κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον της Twitter, που τελικά όχι μόνο αγόρασε την AdGrok, αλλά κράτησε ως εργαζόμενους και τους founders. Ο Αργύρης και οι συνεργάτες του δουλεύουν έως και σήμερα στην ομάδα «advertising experience» και είναι υπεύθυνοι για τη σελίδα που επισκέπτονται όσοι θέλουν να διαφημιστούν στο Twitter.

Τα social media, ο ρόλος και το μέλλον τους

Τα social media έχουν εισέλθει για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το τι θα γίνει ή το τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες από εδώ και στο εξής: «Είναι πολύ δύσκολο να μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει στο μέλλον. Εάν με ρωτούσες πριν πέντε χρόνια, σίγουρα δεν θα μπορούσα να είχε προβλέψει το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι παρακολουθείς τις εξελίξεις και να είσαι πάντα ενήμερος για ότι συμβαίνει. Αλλά και αυτό πάλι δεν είναι πολύ εύκολο», αναφέρει ο Αργύρης.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι το πώς κατάφεραν μερικές τεχνολογικές εταιρείες να γίνουν κολοσσοί, καθ’ ότι υπάρχουν πληθώρα από αυτές. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα συνδυασμό τύχης, σκληρής δουλειάς και κατάλληλου «timing». Ένα δυνατό παράδειγμα είναι το Facebook, το οποίο άρχισε να «ανθίζει» με πολύ μαζεμένο τρόπο: «Στην αρχή για να φτιάξεις σελίδα Facebook έπρεπε να προέρχεσαι από συγκεκριμένα Πανεπιστήμια. Αρχικά ξεκίνησε μόνο για το Harvard και μετά η εφαρμογή άνοιξε και σε άλλα πανεπιστήμια, ενώ τα τελευταία χρόνια άνοιξε για όλον τον κόσμο, κίνηση που οδήγησε σε ένα πολύ δυνατό δίκτυο, όπως είναι το Facebook σήμερα».

Όσον αφορά το μέλλον των εταιρειών και ποιες είναι οι εφαρμογές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της τεχνολογίας, ο Αργύρης αναφέρει ότι μια τάση που αυξάνεται είναι το «livevideo» και σε αυτό το Twitter έχει επενδύσει κατά πολύ. Ένα τρανό παράδειγμα είναι το Periscope. Πρόκειται για ένα είδος Citizen Journalism (δημοσιογραφία των πολιτών) το οποίο προβλέπεται να «ανθίσει» μέσα στα επόμενα χρόνια: «Για παράδειγμα, συμβαίνει κάτι, μια ληστεία και ξαφνικά βλέπεις τον κόσμο να καταγράφει το περιστατικό και άμεσα να το ανεβάζει online και εσύ το βλέπεις live σε real time», εξηγεί ο Αργύρης.

Πόσο εύκολη είναι η ζωή για έναν Έλληνα υπήκοο στις ΗΠΑ;  

Ο Αργύρης παραθέτει την δική του εκδοχή: «Η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο είναι μεγάλες πόλεις, πολυπολιτισμικές,  που έχουν πολλούς μετανάστες. Οπότε δεν έχω νιώσει ότι είμαι ξένος και δεν κοιτάει να στο υπενθυμίσει κανένας αυτό».

Τώρα το πόσο είναι εύκολο κανείς να βρεθεί εκεί είναι ένα άλλο ζήτημα, όχι όμως ακατόρθωτο. Υπάρχουν κάποια κριτήρια και σε αυτά ανήκουν οι σπουδές, αλλά και η εταιρεία που μπορεί να επιλέξει κάποιος να εργαστεί. Το Twitter, για παράδειγμα, είναι μια από τις εταιρείες που μπορεί να αναλάβει όλη τη γραφειοκρατία με τα θέματα της βίζας, αρκεί κανείς να πληροί τις προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη Google και το Facebook.

Όσον αφορά εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, κατά τον Αργύρη, πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να τους δοθούν νέες ευκαιρίες: «Με την ανεργία στους νέους να έχει φτάσει σχεδόν το 50%, εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία, απλά θα τους χάσουμε», υπογραμμίζει ο ίδιος. Τι θα μπορούσε να κάνει όμως ένας νέος που ασχολείται με το χώρο της τεχνολογίας σε μια χώρα που λίγο πολύ «βουλιάζει»; Απάντηση ίσως να μην υπάρχει σε αυτή την ερώτηση, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι «θα ήταν καλό να δοκιμάσει να δει πως λειτουργούν τα πράγματα έξω κι έπειτα από λίγα χρόνια να επιστρέψει στην Ελλάδα».

«Σε τεχνικό υπόβαθρο σαν χώρα δεν υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες. Έχουμε αρκετά ταλαντούχους νέους και νέες επιστήμονες σε όλους τους τομείς. Το θέμα είναι να βρούμε ένα τρόπο για να δοθούν ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Δεν ξέρω πως ακριβώς θα γίνει αυτό. Πάντως τα τελευταία χρόνια βλέπω να ανθίζουν πολλές μικρές εταιρίες στην Ελλάδα» συμπληρώνει.

Ο ίδιος πάντως κάποια στιγμή θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ δεν ξεχνάει ποτέ τις ευχάριστες στιγμές και τις δυνατές αναμνήσεις από την πατρίδα του. «Με την οικογένειά μου πηγαίνουμε κάθε χρόνο στη Χίο και αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι η βόλτα στην Προκυμαία και το ηλιοβασίλεμα. Είναι μια εικόνα που έχω από πέντε-έξι χρονών, μέχρι σήμερα».

Info

Ο Αργύρης Ζύμνης είναι ο ιδρυτής της εταιρίας AdGrok, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από το Twitter και είναι ειδικός στην ανάλυση δεδομένων.

 Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2004 ξεκινά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έπειτα απέκτησε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του ως ηλεκτρικός μηχανικός στο Stanford University.

 Η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων για διάφορες εφαρμογές στην επιστήμη και την μηχανική, όπως για παράδειγμα συστήματα ελέγχου ή επικοινωνίας και εφαρμογές εκμάθησης.

 Το 2009 ξεκίνησε ως ερευνητής (research engineer) στην εταιρεία Adchemy. Το 2010 ιδρύει την AdGrok. Από το 2011 έως τώρα εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού στο Twitter.