Η εταιρεία «πίσω» από κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα

Η εταιρεία «πίσω» από κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα

Η Γενική Διευθύντρια της Intersys, Μαρίκα Λάμπρου, μιλάει στο FortuneGreece.com για την εταιρεία, τα ισχυρά brands και την οικονομία.

Το να βρίσκεσαι σταθερά στην κορυφή και να διατηρείς τη θέση σου σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, ιδίως όταν ο αριθμός των ανταγωνιστών συρρικνώνεται ή οι πελάτες δυσκολεύονται να είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θεωρείται άθλος. Η Intersys, μία αμιγώς ελληνική εταιρία, η οποία κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην Ελλάδα στις εκτυπωτικές λύσεις για το γραφείο και την επαγγελματική εκτύπωση καθώς και στον τομέα Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών συσκευών φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω, μελετά τους κινδύνους και συνεχίζει με σταθερά βήματα το νήμα της ιστορίας που ξεκίνησε πέντε δεκαετίες πριν.

Αντιπροσωπεύοντας μερικά από τους κορυφαία brands του κόσμου, όπως οι Canon, Océ, Pioneer, NEC, Haier, Hisense, Duracell, TomTom, Telefunken και Gorenje, η Intersys έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα της ICAP Group με τις ισχυρότερες εταιρείες στην Ελλάδα.

«Η πολιτική αστάθεια έχει επηρεάσει σημαντικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ύπαρξη σταθερότητας και σωστής λειτουργίας βασικών θεσμών της οικονομίας όπως οι τράπεζες» αναφέρει στο Fortune Greece η Γενική Διευθύντρια Business Imaging & Professional Print της Intersys, Μαρίκα Λάμπρου.Μολονότι σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες όπως οι: Bosch-Siemens GroupHewlett Packard HellasMicrosoft Hellas και SingularLogic, τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στο τιμόνι της Intersys δίνοντας σε μια οικογενειακή ελληνική εταιρεία άρωμα …. γυναικείου επαγγελματικού management.

Σε καθεστώς φόβου οι επιχειρήσεις από τα capital controls

Όπως μας εξηγεί η κ. Λάμπρου εξαιτίας των capital controls η αγορά «πάγωσε» και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι λειτούργησαν υπό καθεστώς πανικού και προέβησαν σε λανθασμένες κινήσεις. «Είδαμε φαινόμενα επιχειρήσεων να προπληρώνουν εργαζόμενους και προμηθευτές από φόβο μην εγκλωβιστούν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Κάποτε οι επιχειρήσεις έκαναν στρατηγικά πλάνα πενταετίας και πλέον δεν κάνουν ούτε ετήσια, αφού κάθε εβδομάδα τα δεδομένα αλλάζουν .Τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα για τις πολυεθνικές. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα παραμένουν με το ερώτημα του τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και δεν προβαίνουν σε καμία σοβαρή επένδυση».

Η Canon είναι παράδειγμα εταιρείας, η οποία δεν πανικοβλήθηκε με τις εξελίξεις στην χώρα μας, στήριξε την ελληνική Intersys και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά. Αυτό που παρατήρησε η διοίκηση της Intersys, συγκρίνοντας τη στάση των πελατών της πριν και μετά τα capital controls, ήταν το γεγονός ότι οι τελευταίοι εμφάνισαν μια αναβλητικότητα στις αγορές τους και έκαναν παραγγελία τα απολύτως απαραίτητα. Από την πλευρά της, η Intersys προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών ακολουθεί μια πιο αυστηρή πιστωτική πολιτική που δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη δική της βιωσιμότητα. «Σίγουρα εκεί που βλέπουμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη είμαστε πιο διαλλακτικοί. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις εταιρειών που ενώ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα δεν είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θεωρώντας πως επειδή η αγορά περνάει δύσκολες ώρες δεν θα έχουν καμία συνέπεια. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να αναδειχθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και να γίνει ένα ξεκαθάρισμα».

Στην Ελλάδα φοβόμαστε τις συγχωνεύσεις
Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές, η Γενική Διευθύντρια της Intersys, τονίζει πως η ψυχολογία στις επιχειρήσεις είχε αλλάξει και πως ήδη από το β’ εξάμηνο του 2014 οι επιχειρηματίες είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βγούνε από τη στενωπό. Όταν όμως άρχισαν τα νέα σενάρια τον Οκτώβρη της περασμένης χρονιάς περί εκλογών τα πράγματα «πάγωσαν» και πάλι. «Στην Ελλάδα φοβόμαστε τις συγχωνεύσεις. Αντιμετωπίζουμε τις επιχειρήσεις όπως μια οικογένεια το σπίτι της. Ναι μεν οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καταφέρει πολλά λειτουργώντας με βάση το ένστικτο αλλά είναι απαραίτητη και μια δομημένη προσέγγιση. Θα πρέπει να υπάρχει και προσκόλληση στις αξίες, αλλά και ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Δυστυχώς λίγοι επιχειρηματίες κάνουν το βήμα να συνεργαστούν με επαγγελματίες που είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους και ιδιαίτερα στο «διοικείν»».

Το φύλο δεν είναι εμπόδιο στο χώρο του επιχειρείν
Όσο για το πώς την αντιμετωπίζουν οι άνδρες στον εργασιακό «στίβο» η κ. Λάμπρου τονίζει πως εάν ένας άνθρωπος δεν προτάξει ο ίδιος το φύλο του ως πρόβλημα και συμπεριφέρεται ως επαγγελματίας, δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση από το εργασιακό του περιβάλλον. «Διεκδίκησα πράγματα και τα κατάφερα χωρίς να αντιμετωπίσω όλα αυτά τα χρόνια κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας του φύλου μου. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως συχνά με αντιμετώπιζαν σαν ένα περίεργο ον ιδιαίτερα σε διευθυντικές θέσεις». Και προσθέτει: «δεν ήθελα μια απλή «δουλίτσα», αλλά μια δουλειά που να με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και αποτελεσματική».

Η κ. Λάμπρου είναι, μεταξύ άλλων, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣΕ και όπως μας λέει ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις παραμένει χαμηλός, αγγίζοντας σε ποσοστό περίπου το 15%. «Η ΕΑΣΕ έχει δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης Γυναικών, καταξιωμένων στελεχών, μέσα στους στόχους της οποίας είναι και το να δείξει σε γυναίκες που είναι σε φάση εξέλιξης το δρόμο προς την επιτυχία.Το networking είναι κάτι που γίνεται συνήθως από άνδρες και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Προσθέτει δε πως πολλά υψηλόβαθμα στελέχη βρέθηκαν εξαιτίας της κρίσης εκτός εργασίας, όχι επειδή δεν ήταν ικανά, αλλά επειδή οι εταιρείες συρρίκνωσαν τις δραστηριότητές τους και προέβησαν σε απολύσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολία επανένταξης στην αγορά.

Απορρόφηση υψηλόβαθμων στελεχών από τις start ups
Η ίδια προτείνει την αξιοποίηση και την απορρόφηση αυτών των στελεχών από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να εδραιωθούν στην αγορά, χωρίς όμως να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για το πώς θα το κάνουν. «Θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε ένα ποσοστό start ups που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν με το να εντάξουμε στο εσωτερικό τους ανθρώπους που έχουν πολυετή εμπειρία και ξέρουν τι θα πει διοίκηση. Δεν αρκούν μια καλή ιδέα ή ένας στρατηγικός επενδυτής. Τις περισσότερες φορές βλέπουμε καινοτόμες ιδέες που δεν τα καταφέρνουν στην πράξη γιατί δεν γνωρίζουν πώς στήνεται μια επιχείρηση, τι σημαίνει εταιρεία και πώς πωλείται ένα προϊόν. Παίρνουν το ρίσκο να κολυμπήσουν στα βαθιά με πολύ λίγες εμπειρίες».

Στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει περί mentoring στην Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια της Intersys εκφράζει την άποψη πως είναι μια μόδα που ακολουθεί τυφλά η αγορά. Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, ο mentee να «στύβει» διαρκώς το κεφάλι του γεννώντας καινούριες ιδέες και ερωτήματα και ο μέντορας να γνωρίζει καλά το αντικείμενό του και να έχει τη διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του.

«Προσωπικά θεωρώ ότι τα soft skills είναι εξίσου απαραίτητα. Και όταν λέω soft skills εννοώ την στάση ζωής (attitude) που ακολουθεί κανείς στον εργασιακό του βίο. Είναι απαραίτητο να μάθει ένα στέλεχος να μοιράζεται εσωτερικά τα λάθη του, να τα αναλύει και να προχωράει παρακάτω. Αν δεν έχεις προσαρμοστικότητα και κάθεσαι απλώς στο θρόνο σου δεν θα επιβιώσεις. Πρέπει να ανεβαίνεις σκαλοπάτι σκαλοπάτι, διότι εάν δεν έχεις χτίσει γερά θεμέλια στην πρώτη δυσκολία θα γκρεμιστείς».

Μακρύς ο δρόμος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Ερωτηθείσα αναφορικά με το πότε βλέπει ότι θα ανακάμψει η ελληνική αγορά, η κ. Λάμπρου εμφανίζεται απαισιόδοξη λέγοντας πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και πως η ανάπτυξη που θα εμφανιστεί δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνη την ευημερία που γνώρισαν προ κρίσης οι επιχειρήσεις. «Στον τομέα της πληροφορικής που θεωρείται από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς υπολογίζεται ότι θα καταγραφεί μια πτώση 3%-4% το 2016, η οποία ενδεχομένως συνοδευτεί από απολύσεις. Θα ήθελα να δω συγχωνεύσεις στον κλάδο, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται».

Δύσκολη χρονιά το 2015. Ισχυρός σύμμαχος η Canon
Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της Intersys εκτιμάται ότι θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τζίρο κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, με εξαιρετικά πιεσμένη λειτουργική κερδοφορία, απόρροια της γενικότερης κρίσης και των capital controls.

Την ίδια ώρα η Canon, η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας στον κόσμο, επιφυλάσσει για το εγγύς μέλλον ένα δυναμικό «πάντρεμα» μεταξύ software & hardware που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά. Από όσο φαίνεται, η διοίκηση της γνωστής πολυεθνικής θεωρεί την ελληνική αγορά ώριμη και τη συγκαταλέγει στις ενδιαφέρουσες αγορές της, αφού στο «πρόσωπο» της ελληνικής Intersys βλέπει έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Είναι δε από τις εταιρείες που εξετάζουν διαρκώς ευκαιρίες και επενδύει ετησίως το 8% των πωλήσεων της σε Έρευνα & Ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2014, η Canon κατοχύρωσε 4.055 ευρεσιτεχνίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατετάγη 3η, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο με 600 πατέντες διατηρεί σημαντικό στρατηγικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.