Fortune Talks

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

CEO της Mermix

Ο Χρήστος Σταμάτης εξηγεί στο Fortune γιατί η mermix είναι μονόδρομος…για όσους αγρότες ψάχνουν εξοπλισμό αλλά δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο.

Λίγες ημέρες μετά το τέλος του πρώτου Disrupt Greece by Fortune ID, του διαγωνισμού καινοτομίας που εγκαινίασαν Fortune, Industry Disruptors και Παπαστράτος, ανεβάσαμε έστω και «εικονικά» ξανά όλους τους φιναλίστ στη σκηνή.

Οι startups καλούνται να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, αντιμετωπίζουν ρίσκο και δυσκολίες, καταστρώνουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα με σκοπό να επιβιώσουν και να εξελιχθούν. Αυτά άλλωστε ήταν τα πεδία στα οποία κλήθηκαν να δώσουν απαντήσει στο Live Challenge του Disrupt Greece, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στον πολυχώρο “Προορισμός Παπαστράτος”.

Η Mermix, η πλατφόρμα που στηρίζεται στη λογική του sharing economy, έρχεται να δώσει λύση σε νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον κλάδο. H εταιρεία βρέθηκε στη δεύτερη θέση κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Ο Χρήστος Σταμάτης, CEO της εταιρείας, μας εξηγεί τη δραστηριότητα της, απαντώντας σε 4 βασικές ερωτήσεις:

Τι προβλήματα λύνει η εταιρεία σας

Το να είσαι αγρότης είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές και δύσκολες δουλειές. Στις μέρες μας, αν θες να γίνεις αγρότης θα πρέπει να ξοδέψεις πάνω από 200.000 ευρώ, μόνο για τον βασικό εξοπλισμό. Λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, μόνο λίγοι αγρότες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν δύο λύσεις: να τα παρατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το mermix.

Το mermix δίνει online πρόσβαση σε εργαλεία και υπηρεσίες που άλλοι αγρότες ή εταιρίες έχουν καταχωρήσει. Ενώνει όσους ψάχνουν αγροτικό μηχάνημα ή υπηρεσία , με όσους έχουν και θέλουν να το αξιοποιήσουν με κέρδος!

Όραμα μας, είναι να μπορεί ο καθένας να καλλιεργήσει, χωρίς τα μηχανήματα να είναι πρόβλημα.

Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι / ρίσκα και πώς σκοπεύετε να τους αντιμετωπίσετε;

Το νομικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες sharing economy, είναι ακόμη αόριστο. Επίσης, η αργή αποδοχή από τους αγρότες σε γενικότερα τεχνολογικά προϊόντα θα μπορούσε να είναι ένα ρίσκο για την ομάδα μας. Το mermix, είναι μια υπηρεσία του The Sharing Economy. Η ανταλλακτική οικονομία, είναι ο τρόπος ζωής των νέων, ναι, ακόμη και στον αγροτικό τομέα. Γι’αυτό εμείς, εστιάζουμε σε νέους και κατ’επάγγελμα και ηλικία αγρότες, οι οποίοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά και πιο αφοσιωμένοι στη λογική της εξοικονόμησης μέσω του διαμοιρασμού.

Ο ανταγωνισμός από επαγγελματίες αγρότες και εταιρίες , θα μπορούσε να είναι ένα ρίσκο επίσης. Όμως, το μετατρέψαμε σε επαγγελματική ευκαιρία για το mermix και από ανταγωνιστές μας έγιναν πελάτες μας, αφού χτίσαμε κανάλι b2b για την πλατφόρμα μας.

IMG_8225

Πώς πιστεύετε ότι το επιχειρηματικό σας σχέδιο θα σας αποφέρει χρήματα;

Οι κύριες πηγές εσόδων μας είναι τρεις.

 • Προμήθεια ανά συναλλαγή που γίνεται στην πλατφόρμα.
 • Ειδικές υπηρεσίες για επαγγελματίες.
 • Συμβόλαια με εταιρίες του αγροδιατροφικού κλάδου, οι οποίες έχουν συμβολαιακή γεωργία με αγρότες.

Έχουμε ήδη επενδύσει πάνω από 200.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο να χτίσουμε την πλατφόρμα και να αποκτήσουμε τα πρώτα συμβόλαια με 3 μεγάλους πελάτες μας. Αυτή τη στιγμή, το κύριο έσοδο μας έρχεται μέσα από τα συμβόλαια αυτά.

Στρατηγική μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις b2b συνεργασίες, σαν κανάλια προσέγγισης ενός μεγαλύτερου αριθμού αγροτών. Εκτιμάμε ότι ως το 2020, θα έχουμε προσεγγίσει το 30% των παραγωγών στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε στο να παρέχουμε στους πελάτες μας νέες καινοτόμες υπηρεσίες με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση του mermix .

Έχετε την κατάλληλη ομάδα για να εκτελέσετε σωστά την επιχειρηματική σας ιδέα;

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ομάδας μας είναι ότι έχουμε βαθιά γνώση για τον αγροτικό τομέα, σε συνδυασμό με marketing, τεχνολογικά και διοικητικά προσόντα. Άλλωστε, σαν ομάδα έχουμε ιδρύσει και έχουμε τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Στέβια Ελλάς”.

Η έδρα μας, παραμένει η Λαμία, για το λόγο ότι προτιμάμε πάντα να είμαστε κοντά στα γραφεία των πελατών μας, δηλαδή στα χωράφια! Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι ότι γνωρίζουμε, αγαπάμε και ελέγχουμε αυτό που κάνουμε.

 • Christos

  Γενικά είναι καλή η ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε σήμερα αλλά να σας πω για ποιους λόγους πιστεύω ότι δεν μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, τουλάχιστον, άμεσα.

  1) Πρέπει να είναι πολύ δελεαστική η τιμή για γίνει η συναλλαγή
  2) Αν είναι δελεαστική η τιμή προσφοράς πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση το μηχάνημα (άρα συνήθως υπάρχει γνωστός γνωστού) διαφορετικά υπάρχει κόστος μεταφοράς του μηχανήματος, στο οποίο αν δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στο κέρδος δεν αξίζει να γίνει η συναλλαγή.
  3) Η νοοτροπία του Έλληνα αγρότη – διάβασα πως εστιάζεται στους νέους και καλά κάνετε – αλλά ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στην Ελλάδα είναι ακόμη άλλης γενιάς, μπορεί στατιστικά να φαίνονται στα χαρτιά πολλοί νέοι αγρότες αλλά συνήθως είναι απλά ονόματα (σύζυγοι, κόρες, γιοι, ανήψια κτλ) και οι μεγαλύτεροι ασχολούνται με την δουλειά του αγρότη, οι οποία ναι μεν κάνουν μια προσπάθεια να προσαρμοστούν αλλά λίγοι είναι αυτοί που απλά μπορούν να το κάνουν πραγματικά.
  4) Τέλος το βασικότερο νομίζω, αυτές οι δουλειές γίνονται – εδώ και χρόνια – συνήθως στα “μαύρα” οπότε μια πλατφόρμα αφήνει “αποτυπώματα”, θέλει χαρτιά κτλ πόσο μάλλον σε έναν κλάδο που ήδη έχει αρχίσει και τον “χτυπάει” η φορολογία πολύ περισσότερο σε σχέση με παλιότερα και όλοι προσπαθούν να γλυτώσουν ότι μπορούν περισσότερο.

  Πραγματικά αν τα έχετε λύσει όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας, αν τύχει και το δει κάποιος.

  Σαν ιδέα – συγκεκριμένα η υπηρεσία με τα μηχανήματα – υπάρχει εδώ και χρόνια μέσα στα χωριά, στα γειτονικά χωριά κτλ απλά δεν υπήρχε πλατφόρμα. Σε κάθε χωριό υπάρχει ένας που ασχολείται με τα χωράφια των άλλων.

  Πιστεύω ότι πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε μια καλή βάση δεδομένων, πελατών – παραγωγών, και σε βάθος χρόνου βλέπω την πλατφόρμα να επικεντρώνεται σε άλλου τύπου υπηρεσίες τελείως διαφορετικές από την αρχική ιδέα των μηχανήματων με έμφαση στις υπηρεσίες συμβολαιακής γεωργίας (που βλέπω πως ήδη υπάρχουν) οι οποίες θα αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς, κατά την αποψή μου.