O Έλληνας δισεκατομμυριούχος Τζον Κάλαμος στο Fortune: Τι χρειάζεται για να επανέλθει η εθνική ευημερία

O Έλληνας δισεκατομμυριούχος Τζον Κάλαμος στο Fortune: Τι χρειάζεται για να επανέλθει η εθνική ευημερία

Ο γκουρού των επενδύσεων μιλάει για την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Το όνομά του έχει φιγουράρει αρκετές φορές στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες και όχι άδικα αφού δημόσιοι οργανισμοί και ιδιώτες εμπιστεύονται την περιουσία τους στα χέρια του. Η εξέλιξη του ελληνικής καταγωγής Τζον Κάλαμος (John Calamos) είναι εντυπωσιακή, καθώς η περιουσία του αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρία του Calamos Asset Management, που υπάρχει από το 1977, διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος γνωρίζει πώς είναι να καταξιώνεσαι μέσα από σκληρή δουλειά, αλλά και από την ικανότητα να λαμβάνεις ρίσκα την κατάλληλη στιγμή. Από ένα μανάβικο το οποίο διατηρούσε η οικογένειά του στο Σικάγο, ο Τζον Κάλαμος θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων, ενώ αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την προβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ο ίδιος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και όπως δηλώνει αποκλειστικά στο fortunegreece.com χρειάζονται στοχευμένες προσπάθειες προκειμένου η χώρα να μπει στο «μάτι» υποψήφιων επενδυτών, αλλά και να σταματήσει το «brain drain» που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή». Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται ελκυστικοί, τι ζητούν οι ξένοι επενδυτές για να επενδύσουν στη χώρα μας και πώς αντιδρά η κυβέρνηση στα αιτήματά τους;

Ο γνωστός επενδυτής δίνει τις δικές του απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα όπως αυτό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, μιλά για τις δράσεις του The Hellenic Initiative και αποκαλύπτει γιατί οι Αμερικανοί επιχειρηματίες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Πολύ συχνά ακούμε ότι η Ελλάδα δεν προσελκύει επενδυτές λόγω της τεράστιας έλλειψης κινήτρων που υπάρχει. Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωσή σας ότι «κεφάλαιο πηγαίνει εκεί όπου αντιμετωπίζεται καλύτερα» , τι είδους κίνητρα θα ήταν δελεαστικά για εσάς;
Οι ροές κεφαλαίων κατευθύνονται σε μέρη όπου φορολογικές πολιτικές και κανονισμοί στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων. Η αυξημένη έμφαση στην ιδιωτικοποίηση είναι απαραίτητη. Οι κανονισμοί πρέπει να δίνουν κίνητρα αντί να αποθαρρύνουν τις τράπεζες από το να επεκτείνουν την πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Πρέπει να υπάρχουν λιγότερα εμπόδια για τη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης. Επιπλέον, η ύπαρξη ελκυστικών φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να ευνοήσει τις μεγάλες πολυεθνικές να επιλέξουν την Ελλάδα.

Όταν μιλάμε για «κεφάλαιο το οποίο πηγαίνει εκεί που αντιμετωπίζεται καλύτερα», είναι σημαντικό να σκεφτούμε το κεφάλαιο όχι μόνο ως χρήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η νεότερη γενιά στην Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη πηγή άριστα εκπαιδευμένη και πολύγλωσση. Παρέχοντάς σε αυτούς τους νέους ουσιαστική δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να γίνουν επιχειρηματίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να σπείρει τους σπόρους της ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες. Ένας ισχυρός ιδιωτικός τομέας, με ένα φιλόξενο περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι ό, τι απαιτείται για να κρατήσει τους ευφυείς νέους στην Ελλάδα.

Όταν εκφράζετε τους δισταγμούς σας και μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με την ελληνική κυβέρνηση τι επιχειρήματα προβάλλουν και πώς δικαιολογούν την πολιτική που ακολουθούν;
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας δουλεύουν καλύτερα όταν αναλαμβάνουν συμπληρωματικούς ρόλους. Ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι εταιρικοί ηγέτες εστιάζουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για την οικοδόμηση επιχειρήσεων και ανταγωνίζονται στην παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ο διαιτητής που εξασφαλίζει ότι απλοί και σαφείς κανόνες είναι σε θέση να επιτρέπουν την λογική του «ευ αγωνίζεσθαι» και να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι το παιχνίδι κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Εάν υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον στην Ελλάδα, σε ποιους τομείς θα επενδύατε;
Στον Τουρισμό -όπου υπάρχει ήδη καλά εδραιωμένη εμπειρία, καθώς και στην ενέργεια και τη γεωργία, καθώς είναι οι τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε; Πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες, όταν οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να επενδύσουν, όταν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «κολλημένες» και η μόνη λύση είναι η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων;
Στον απόηχο του Brexit, η ηγεσία της Ευρωζώνης φαίνεται πολύ αποφασισμένη να κρατήσει τα υπόλοιπα μέλη μαζί. Μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί που θα βοηθήσουν χώρες της περιφέρειας να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους της ανάπτυξης τους. Φυσικά, οι χώρες δεν θα πρέπει να είναι «τυφλές» ως προς τις συνέπειες των δαπανών. Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν μπορούν να βάλουν μια χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης. Η εθνική ευημερία είναι χτισμένη σε μια υγιή οικονομία με έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα.Οι χώρες δεν μπορούν να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα από την αύξηση των φόρων. Αντ ‘αυτού, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των προσλήψεων. Αυτή η αύξηση της απασχόλησης θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών εσόδων, και με τη σειρά τους σε μια καλύτερη, ισχυρότερη οικονομία.

Τι διαφοροποιεί τους Αμερικανούς επιχειρηματίες και τους κάνει επιτυχημένους; Ποια στοιχεία θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε στο ελληνικό επιχειρείν;
Ο Εθνικός χαρακτήρας των Ελλήνων έχει ως βασικά του συστατικά τη σκληρή δουλειά και την επιμονή, και βλέπω πολλές ομοιότητες μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της ελληνικής διασποράς έχουν δημιουργήσει ακμάζουσες επιχειρήσεις, και όταν αλληλεπιδρούν με επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής, υπάρχει ένα κοινό νήμα, αποδίδουν την επιτυχία τους στην ελληνική κληρονομιά και τις αξίες της.

Πώς θα ορίζατε την επιχειρηματικότητα και ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει από την ενασχόλησή σας με τις επιχειρήσεις;
Πάντα πίστευα ότι τα κλειδιά για την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης είναι η εστίαση στον πελάτη, η παγκόσμια προοπτική και η ομαδική εργασία. Είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν τον κίνδυνο, μπορούν μόνο να τον διαχειριστούν.

Τι είδους συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτόν τον χώρο;
Ανεξάρτητα από τον επιχειρηματικό τομέα, ένας επιχειρηματίας πρέπει πάντα να βάζει πρώτα τον πελάτη και να εκτιμά την αξία αυτής της σχέσης. Αντιμετωπίστε το κεφάλαιο του πελάτη σας σαν να ήταν δικό σας.

yanna καλαμος

Πρόσφατα παρακολούθησα το GES 2016, το μεγαλύτερο συνέδριο επιχειρηματικότητας στον κόσμο που έλαβε χώρα στη Silicon Valley. Δυστυχώς το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ήταν περιορισμένο. Ποια είναι η εντύπωση που έχουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες για την Ελλάδα;
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις συνθήκες στην Ελλάδα από χιλιάδες μίλια μακριά. Η λιτότητα συνιστά μια πρόκληση, την οποία νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι ίσως και να μην είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν.

Λόγω της εξοικείωσής μου με την Ελλάδα και των σχέσεων που έχω με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες της Αμερικής που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, έχω τη δυνατότητα να έχω μια πιο οικεία οπτική από πολλούς. Κατά την άποψή μου, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει για την επιμονή τους και τη σκληρή δουλειά.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας , πρόσφατα παρευρέθηκα στο Venture Fair, που οργανώθηκε στην Αθήνα. Η Ελληνική Πρωτοβουλία εργάζεται σκληρά για αυτό ακριβώς το θέμα, καθώς η εστίασή των μελών της επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ως στρατηγικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για την ανακούφιση από την κρίση με άκρως αποτελεσματικούς μη κερδοσκοπικούς εταίρους που θα επεκτείνουν τις δοκιμασμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαι περήφανος που αποτελώ μέρος αυτής της οργάνωσης από την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά αποτελέσματα.

Οι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει και ξεπεράσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αποφασιστικότητα και η ισχυρή ηθική εργασία αποτελούν μέρος του ελληνικού χαρακτήρα και θα καθοδηγεί τους παράγοντες, καθώς η χώρα κινείται προς τα εμπρός.

ΚΑΛΑΜΟΣ

Ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι που η Calamos Investments έχει θέσει για το 2016;
Ως διαχειριστές κεφαλαίων, πάντα αναζητάμε τρόπους για να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τη βάση του προϊόντος μας. Εκτός από τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, μας ενδιαφέρει η ακίνητη περιουσία και άλλες εναλλακτικές επενδύσεις για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και να προσφέρουμε τη δυνατότητα επιλογής και ποικιλίας στους πελάτες μας.

Όταν σκεφτόμαστε τους στόχους, σκεφτόμαστε το πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Οι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές αναφορικά με το ποιον να εμπιστευτούν για τα περιουσιακά τους στοιχεία, και νιώθουμε τιμή να έχουμε μια ευρεία βάση πελατών σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το περιβάλλον, επικεντρωνόμαστε στο να προσφέρουμε μακροπρόθεσμη απόδοση, διαχειριζόμενοι παράλληλα το ρίσκο έπειτα από πολύ σκέψη. Το να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας αποτελεσματικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να υλοποιήσουμε τους στρατηγικούς στόχους της ανάπτυξης μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζον Κάλαμος γράφει για τα πιο γνωστά περιοδικά και εφημερίδες όπως Forbes, Pensions & Investments, Financial World, Nation’s Business, The Wall Street Journal, ενώ στο πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνεται η συγγραφή δύο βιβλίων: «Investing in Convertible Securities: Your Complete Guide to the Risks and Rewards» και το «Convertible Securities: the Latest Instruments, Portfolio Strategies, and Valuation Analysis».