50 χρόνια από τη δολοφονία του JFK

50 χρόνια από τη δολοφονία του JFK

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, τα ερωτηματικά για τον θάνατο του Τζον Φ. Κένεντι παραμένουν και οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στον Λευκό Οίκο των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τη σημερινή 50η επέτειο από τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

«Πριν από μισό αιώνα, η Αμερική θρήνησε την απώλεια ενός εκπληκτικού προέδρου. Με ένα ευρύ όραμα και τον ήρεμο ιδεαλισμό του, ο πρόεδρος Κένεντι έδωσε ελπίδα σε μια ολόκληρη γενιά και ώθησε ένα έθνος στη μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του και γιορτάζουμε το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική ιστορία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε εκδήλωση στη μνήμη του JFK, όπου συνοδευόμενος από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλιντον και τις συζύγους τους κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο του Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Ο Κένεντι έχασε τη ζωή του στις 22 Νοεμβρίου του 1963, όταν, σύμφωνα με το πόρισμα της επίσημης έρευνας,  τον πυροβόλησε ο 24χρονος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής στο Ντάλας του Τέξας.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνη την ημέρα και οι θεωρίες συνωμοσίας για το τί πραγματικά συνέβη εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα πραγματικά αίτια του θανάτου του Κένεντι παραμένουν άγνωστα, αρνούμενοι να πιστέψουν το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ότι δηλαδή ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2003 (τότε 40η επέτειο της δολοφονίας) ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Αμερικανών πολιτών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν ήταν μόνο ένας. Ο Όλιβερ Στόουν μάλιστα συγκέντρωσε πολλές από τις θεωρίες αυτές στην ταινία του 1991 JFK, της οποίας ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός.

Αυτές είναι οι πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του JFK