Οικονομία

Δέκα χώρες που τις «πνίγει» το χρέος

Δεν είναι φτωχές, απλώς έχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικό χρέος.

Του Κώστα Φαρμάκη

Το εξωτερικό δημόσιο χρέος είναι εκείνο το μέρος του συνολικού χρέους μίας χώρας που οφείλει σε πιστωτές εκτός των συνόρων της. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος περιλαμβάνει υποχρεώσεις έναντι μη κατοίκων (σ.σ. της Ελλάδας), έναντι όλων των κλάδων -ιδιωτικού και δημόσιου- της Ελληνικής οικονομίας όπως Νομισματικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος), έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων, Γενικής Κυβέρνησης και Λοιπών Τομέων (περιλαμβανομένων των μη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων).

Με άλλα λόγια, στο εξωτερικό χρέος προσμετρώνται όλες οι οφειλές, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζών, των εταιρειών, των ιδιωτών κ.λπ. για αυτό σε κάποιες χώρες παρατηρείται να είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα απαραίτητα για τα δημόσια ταμεία.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (χρέος κεντρικής διοίκησης), αυτό ανέρχεται σε 321 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο του 2013 από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση. Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 , αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και η αύξηση του αποδίδεται από το ΥΠΟΙΚ στην εκταμίευση κεφαλαίων από το EFSF προς το ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: Ποιοι στηρίζουν την πρωτοβουλία Greece Debt Free

Στη συγκεκριμένη λίστα εξετάζεται το χρέος ως απόλυτος αριθμός και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το κριτήριο για τη βιωσιμότητα του (π.χ 60% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη) σε συνδυασμό με το κόστος αποπληρωμής του. Η χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος πάντα, βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας λίστας, με βάση τον απόλυτο αριθμό του χρέους σε δολάρια. Τα στοιχεία για τις χώρες είναι τα τελευταία διαθέσιμα.

Μακάου, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Μπρουνέι και Λιχτενστάιν είναι οι τέσσερις χώρες που δεν χρωστούν το παραμικρό.

Ας δούμε τους μεγαλύτερους χρεώστες στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ