Οι πιο «παράλογες» startups που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Οι πιο «παράλογες» startups που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Σκοπός τους είναι να «επιτεθούν» στα κοινωνικά προβλήματα εφαρμόζοντας ιδέες που αν και σε άλλους φαίνονται παράλογες, έχουν επιχειρηματικό νόημα.

Του Κώστα Φαρμάκη

Υπάρχουν startups που δεν κυνηγούν την τελευταία διαδικτυακή τάση για να κάνουν πλούσιους τους επενδυτές τους, ούτε δημιουργούν πλατφόρμες ώστε άνθρωποι που τα έχουν όλα να αποκτήσουν κι άλλα. Το Unreasonable Institute (Παράλογο Ινστιτούτο) υποστηρίζει εκείνους τους entrepreneurs που θέλουν να ανακουφίσουν τους φτωχούς ανθρώπους και, ταυτόχρονα, η ιδέα τους να βγάζει χρήματα. «Δεν είμαστε αφελείς ιδεολόγοι, οι λύσεις που εφαρμόζουμε δουλεύουν», δηλώνει ο 28χρονος Teju Ravilochan, συνιδρυτής του Ινστιτούτου.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχει βοηθήσει 116 εταιρείες να ξεκινήσουν, μέσω ενός προγράμματος 5 εβδομάδων. Το 90% όσων πέρασαν συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα έχουν «σηκώσει» συνολικά $90 εκατ. σε χρηματοδότηση. Το Ινστιτούτο παίρνει το 2-4% των εσόδων των εταιρειών αυτών ως αμοιβή.

Ένας άλλος τρόπος να μετρήσει κανείς την επιτυχία αυτών των startups είναι να δει πόσων τη ζωή έχουν βελτιώσει. «Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι», λέει ο Ravilochan. 16 νέες startups πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα που αρχίζει τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το πεδίο δράσης τους είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της περίθαλψης καθώς και η παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές που το έχουν ανάγκη. Οι λύσεις έρχονται συνήθως από εκείνους που έχουν ζήσει το πρόβλημα και έχουν να προτείνουν κάποια ανορθόδοξη, πρωτότυπη λύση.

Το πρόγραμμα έχει πια 175 μέντορες και επενδυτές. Εδώ είναι πέντε από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες που πέρασαν τις πύλες του.