Άδοξο τέλος για τον «επίσκοπο της χλιδής»

Άδοξο τέλος για τον «επίσκοπο της χλιδής»

Ο πάπας Φραγκίσκος απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον επίσκοπο του Λίμπουργκ που χρειάστηκε 31 εκατ. ευρώ για να φτιάξει την κατοικία του.

Ο επίσκοπος του Λίμπουργκ της Γερμανίας, Φραντς-Πέτερ Τέμπαρτς βαν Ελστ, που εδώ και δύο εβδομάδες μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, είχε σήμερα «κακά μαντάτα» από το Βατικανό, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε την απομάκρυνσή του.

Ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος βαν Ελστ, γνωστός με το παρωνύμιο «ο επίσκοπος της χλιδής», κατηγορείται πως ξόδεψε το ποσό των 31 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της επισκοπής για να χτίσει τη νέα του κατοικία,ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικά υπολογισθέν ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση του Πάπα, που είναι ένα βήμα πριν την οριστική αποπομπή του, ελήφθη δύο ημέρες αφού ο ιερέας συναντήθηκε με τον ποντίφικα για να συζητήσει για το σκάνδαλο αυτό που συγκλονίζει τη γερμανική εκκλησία.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι ο επίσκοπος «δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του» και του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από την επισκοπή για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα για τα οικονομικά της.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, ο επίσκοπος -που εδώ και καιρό προσπαθούσε να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της κατασκευής του σπιτιού του- επέλεξε μεταξύ άλλων μια μπανιέρα που κόστιζε 15.000 ευρώ και ένα συνεδριακό τραπέζι αξίας 25.000 ευρώ. Στο σπίτι περιλαμβάνεται ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι αξίας 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η τραπεζαρία του είναι 63 τετραγωνικά μέτρα. Το τελικό ποσό των εργασιών ενδέχεται μάλιστα να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.

Διαβάστε ακόμη: O Πάπας βγάζει την Harley Davidson του στο σφυρί