Advantis: Ένα λογισμικό στις υπηρεσίες της υγείας

Advantis: Ένα λογισμικό στις υπηρεσίες της υγείας

Η Ζωή Γιαβρή μας συστήνει το Brainance, μιλά για την εμπειρία της στο GES, καθώς και για τα άμεσα σχέδια της Advantis.

Μια ελληνική start up έχει στρέψει πάνω της τα βλέμματα της ιατρικής κοινότητας , και όχι άδικα, αφού δημιούργησε ένα cloud-based λογισμικό για την επεξεργασία τριών διαφορετικών εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας: DTI, Perfusion και MRS, το οποίο υπόσχεται 90% ακρίβεια στην τρισδιάστατη ανακατασκευή των νευρικών ινών του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε σύγκριση με το 65% που επιτυγχάνεται από τα υπάρχοντα λογισμικά σήμερα. Το καινοτόμο λογισμικό, ονόματι Brainance, απευθύνεται κυρίως σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα καθώς και ιδιώτες γιατρούς που ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των χρηστών ανέρχεται στους 25, με το κόστος να καθορίζεται από το είδος και τον αριθμό των εξετάσεων που ενδιαφέρεται να επεξεργαστεί ο χρήστης σε μηνιαία ή σε ετήσια βάση.

Και ενώ κανείς θα περίμενε πίσω από αυτή την τεχνολογική ανακάλυψη να βρίσκονται επιστήμονες με τεράστια εμπειρία και αρκετά χρόνια στην «πλάτη» τους, η πραγματικότητα ξαφνιάζει καθώς οι συνιδρυτές της Advantis Medical Imaging είναι νέοι κοντά στην ηλικία των 30 ετών. Η 27χρονη Ζωή Γιαβρή, Co-Founder, CEO & CSO της Advantis Medical Imaging έχοντας περάσει ατελείωτες ώρες μελετώντας αλγόριθμους, αλλά και  μεθοδολογικές προσεγγίσεις με τις οποίες γίνεται το λεγόμενο “fiber tracking”, δηλαδή η χαρτογράφηση των νευρικών ινών του ανθρώπινου εγκεφάλου μετά από επεξεργασία των εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας διάχυσης (DTI), αποφασίζει το 2013 να μετουσιώσει το ερευνητικό της έργο σε επιχειρηματική δράση. Το Νοέμβριο του 2013 η ομάδα της κερδίζει στον διαγωνισμό SFEE Innovation Project 1.0 και έκτοτε αρχίζει να γίνεται γνωστή στην αγορά.

«Στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών υπήρχε ειδική κατεύθυνση που σχετίζονταν με την Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας και την οποία είχα αποφασίσει να ακολουθήσω από την αρχή των σπουδών μου. Στην πορεία, μέσα από την ενασχόληση μου με την μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου προέκυψε η ιδέα της Advantis με σκοπό να επικοινωνηθούν όλα όσα είχα έως τότε αναπτύξει σε αλγοριθμικό επίπεδο, και να φτάσουν με τρόπο αποδοτικό στον τελικό παραλήπτη τους, που δεν είναι άλλος από την ιατρική κοινότητα» αναφέρει στο fortunegreece.com η Ζωή.

Εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί αν η ελληνική αγορά είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο μέγιστο το καινοτόμο λογισμικό, δίνοντάς του την ώθηση που χρειάζεται για να γίνει ευρέως γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ζωή, παραδέχεται πως τα πράγματα στην ελληνική αγορά δεν είναι εύκολα γι’ αυτό και απαιτείται εξωστρεφής προσανατολισμός. Οι πιθανότητες όμως το εγχείρημα να προχωρήσει και να «απογειωθεί» είναι μεγάλες, αφού σύμφωνα με τη Ζωή, στον κλάδο υπάρχουν κάποιες εταιρείες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανταγωνιστικές, αλλά καμία δεν εξειδικεύεται στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας τις ήδη γνωστές αλγοριθμικές προσεγγίσεις των τελευταίων περίπου 15 χρόνων. «Ο ανταγωνισμός, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Ειδικά για όσους προερχόμαστε από πανεπιστημιακά ερευνητικά περιβάλλοντα, νομίζω ότι ο ανταγωνισμός είναι μία συνθήκη με την οποία έχουμε μάθει να λειτουργούμε».

Τα πρώτα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα είναι θετικά και οι επαφές με πελάτες και υποψήφιους επενδυτές τους εξωτερικού δείχνουν έντονη κινητικότητα. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πρώτες μας επαφές με το εξωτερικό. Αγορές – στόχους αποτελούν η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία καθώς και η Αμερική σε ορίζοντα διετίας».

Σε ότι αφορά την Αμερική η Advantis πήρε πριν από λίγες ημέρες το «βάπτισμα του πυρρός», καθώς η Ζωή συμμετείχε στην αποστολή με τα ελληνικά start ups που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Global Entrepreneurship Summit (GES 2016), το μεγαλύτερο συνέδριο επιχειρηματικότητας στον κόσμο που έλαβε χώρα στην Silicon Valley. Όπως μας λέει η ίδια από τη συμμετοχή της στο GES κατάφερε να αποκομίσει μία πρώτη εικόνα για την Αμερικανική αγορά εκ των έσω και να έρθει σε επαφή με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του medtech στη Silicon Valley. «Παρότι έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας, πραγματοποιήσαμε κάποιες πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με VCs κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας προκειμένου να αποκτήσουμε μία πρώτη εικόνα για το επενδυτικό οικοσύστημα της Αμερικής. Σε ένα χρόνο από τώρα θα ήθελα η Advantis να έχει επεκταθεί σε επίπεδο αγορών και πελατών και η ομάδα μας να έχει μεγαλώσει. Ένας ακόμα από τους στόχους αποτελεί και η ανάπτυξη λογισμικού ως διαγνωστικό εργαλείο και για άλλα ανθρώπινα όργανα, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και για εμένα την ίδια, καθώς μέχρι στιγμής ο εγκέφαλος έχει μονοπωλήσει τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα».

«Πολλοί ξεκινούν μια επιχείρηση με λάθος κίνητρα».

Ποια είναι η αίσθηση που έχουν οι ξένοι για τα ελληνικά start ups; Οι δυσάρεστες οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας δημιουργούν προκαταλήψεις; Πώς αντιμετωπίζουν τη Ζωή και την υπηρεσία της; Η ίδια διευκρινίζει πως η εικόνα που δημιουργεί ένας ξένος για ένα ελληνικό start-up σχετίζεται αποκλειστικά με την ωριμότητα και την ποιότητα της ιδέας, του ίδιου του ανθρώπου που την παρουσιάζει καθώς και με την ομάδα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το όραμα της εκάστοτε εταιρείας. «Είμαι της άποψης ότι οι οικονομικο-πολιτικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αυτές προκαλούν σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όχι μόνο δεν λειτουργούν σαν προκατάληψη, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και υπέρ του, χτίζοντας την εικόνα μίας εταιρείας που τα κατάφερε μέσα σε ένα αρκετά εχθρικό περιβάλλον».

Συνεχίζει λέγοντας πως το πρώτο πράγμα που θα συμβούλευε κάποιον που ξεκινάει τη δική του εταιρεία είναι προσέξει την επιλογή των συνεργατών του και να εστιάσει στα στοιχεία που θα καταστήσουν την ιδέα του μοναδική. «Μέσα στη γενικότερη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο χώρο των start-ups, παρατηρώ συχνά ανθρώπους να ξεκινούν μία εταιρεία με λάθος κίνητρα, και τις περισσότερες φορές, λόγω των συνθηκών, να εγκαταλείπουν γρήγορα. Κατά την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι σημασία δεν έχει τόσο το πού βρίσκεσαι ο ίδιος γεωγραφικά, αλλά το σε ποιά αγορά απευθύνεσαι. Εμείς συνειδητά λόγω του υφεσιακού περιβάλλοντος επιλέξαμε να μην επικεντρωθούμε στην Ελλάδα και να στοχεύσουμε απευθείας τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στην αμερικανική αγορά. Στο μεταξύ προσπαθούμε να επηρεαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο από την περιρρέουσα κατάσταση»