Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ένας καλός συν-ιδρυτής

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ένας καλός συν-ιδρυτής

Η επιλογή συνεργατών είναι μια δύσκολη διαδικασία - δείτε πως θα τα καταφέρετε. 

Σε μια συζήτηση για το τι καθιστά επιτυχημένη μια startup θα ακουστούν διάφορες απόψεις, υπάρχει όμως ένα στοιχείο στο οποίο συμφωνούν όλοι. Η ομάδα είναι αυτή που θα καθορίσει αν μια ιδέα θα «πιάσει» ή όχι, καθώς δεν αρκεί μια καινοτόμα λύση ή η τεχνολογία, αν δεν υπάρχει μια άρτια ομάδα από πίσω.

Τις περισσότερες φορές τα «μυαλά» ενώνονται και δημιουργούν μια εταιρεία, υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις όπου ένα μόνο άτομο βρίσκεται πίσω απ’ την ιδέα και αναζητά τους ανθρώπους που θα τον στηρίξουν σε αυτό.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας δύσκολος δρόμος για να τον περπατήσει κάποιος μόνο τους, γι αυτό συχνά οι ιδρυτές ψάχνουν τους κατάλληλους συν-ιδρυτές στο πρόσωπο έμπειρων ατόμων.

Πώς γίνεται, όμως, η σωστή επιλογή συναδέλφου χωρίς να ρισκάρει κάποιος να γκρεμιστεί το όνειρο του πριν ακόμα πάρει «σάρκα και οστά»;

Ας δούμε βασικά στοιχεία που πρέπει να αναζητά ένας νέος επιχειρηματίας απ’ τον συνεργάτη του:

1) Συνεργασία

Ένα βασικό στοιχείο της μεταξύ σας σχέσης, και ίσως το βασικότερο, είναι το πόσο καλά θα μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας. Χρειάζεστε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα νιώθετε άνετα να μιλήσετε για ιδιαίτερα λεπτά θέματα, όπως τα οικονομικά, και που θα μπορείτε να επικοινωνείτε, αφού ειδικά στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης, θα περνάτε περισσότερο χρόνο με τον συνεργάτη σας απ’ ότι με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας.

2) Το «επιχειρηματικό του παρελθόν»

Οι επιτυχίες του παρελθόντος δεν υπόσχονται και τις υποσχέσεις του μέλλοντος, αλλά σίγουρα είναι ένα καλό σημάδι. Κάπως έτσι, αν το άτομο με το οποίο έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε έχει ένα καλό και επιτυχημένο ιστορικό σε προηγούμενο projects είναι πιθανό να μπορέσει να σας μεταφέρει την εμπειρία του και να συμβάλει στην επιτυχία του δικού σας project.

3) Ικανότητες που σας λείπουν

Δεν χρειάζεστε κάποιον που να ξέρει τα ίδια πράγματα με εσάς, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στην αντιστοίχιση ρόλων και καθηκόντων. Αντίθετα, ψάξτε να βρείτε σε κάποιον όλα όσα δεν έχετε εσείς. Είστε καλοί στα οικονομικά ή στον κώδικα; Βρείτε κάποιον που θα είναι καλός στο μάρκετινγκ ή στο δημιουργικό κομμάτι. Ψάξτε αυτόν που θα σας συμπληρώνει και όχι αυτόν που θα σας καλύπτει.

4) Δικτύωση

Βασικό ρόλο στην επιτυχία μιας νέας εταιρείας παίζει το δίκτυο γνωριμιών. Βρείτε έναν άνθρωπο που θα έχει έναν διευρυμένο κύκλο γνωριμιών ώστε να μπορέσετε να προωθήσετε το προϊόν σας, ειδικά αν εσείς είστε πιο «κλειστός» χαρακτήρας. Βρείτε έναν άνθρωπο με εξωστρεφή χαρακτήρα που δε διστάζει να προβάλει τον εαυτό του και να συστηθεί σε συγκεντρώσεις.

5) Διαθεσιμότητα

Η έναρξη μιας νέας επιχείρησης απαιτεί χρόνο. Δεν αρκούν δέκα ώρες εργασίας την εβδομάδα. Βρείτε κάποιον που μπορεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε αυτόν το στόχο και να μπορεί να θυσιάσει αρκετό απ’ τον προσωπικό του χρόνο για να επιτύχετε από κοινού. Ειδικά αν ο συνεργάτης σας έχει και άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να το ξεκαθαρίσετε απ’ την αρχή.

6) Πάθος για την ιδέα σας

Μπορεί να βρείτε έναν συνεργάτη που να καλύπτει όλα τα στοιχεία που μπορείτε να ψάχνετε. Τίποτα, όμως, δεν αρκεί αν δε συμμερίζεται το όραμα σας και δεν είναι το ίδιο παθιασμένοι με εσάς. Βεβαιωθείτε εξαρχής πώς και οι δυο σας βλέπετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και πιστεύετε πως η ιδέα σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην τοπική και γιατί όχι και στην παγκόσμια αγορά.

7) Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη

Μπορεί να το αναφέρουμε τελευταίο αλλά σίγουρα δεν υπολείπεται σημασίας. Η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Αν δε μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για ζητήματα που σας απασχολούν είτε έχουν να κάνουν με τη μεταξύ σας σχέση, είτε με ζητήματα της δουλειάς. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως και οι δυο μαζί θα πετύχετε ή και οι δυο μαζί θα αποτύχετε.