Αυτά θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 9

Αυτά θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 9
Photo:

O Mark Gurman του 9to5Mac αποκαλύπτει τις βασικότερες αλλαγές της επερχόμενης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple.

Το iOS 9, η νέα έκδοση του  λειτουργικού συστήματος της Apple, βρίσκεται «προ των πυλών». Μέχρι την επίσημη παρουσία του στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της όμως, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, η εταιρεία δεν αναμένεται να αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τις νέες του δυνατότητες.

Οι θαυμαστές των συσκευών της Apple πάντως έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση των νέων αλλαγών χάρις στον Mark Gurman του 9to5Mac, που ως συνήθως έχει τις κατάλληλα πληροφορημένες πηγές για όλα τα παρόμοια θέματα.

Σύμφωνα με τον Gurman, λοιπόν, αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές του νέου λειτουργικού συστήματος της Apple:

«Rootless»

H Apple επιθυμεί να κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα προστατευόμενα αρχεία των συσκευών. Και αυτός είναι ο σκοπός ενός νέου χαρακτηριστικού που θα φέρει το όνομα «Rootless». Έτσι η δυνατότητα που είχαν οι χρήστες να αφαιρούν μια σειρά από περιορισμούς  για να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στο iPhone τους αναμένεται να περιοριστεί αισθητά.

Λειτουργία και σε παλιότερες συσκευές

Ένα από τα προβλήματα κάθε νέας έκδοσης λογισμικού της Apple μέχρι τώρα ήταν η αδυναμία τους να λειτουργήσουν στις παλαιότερες συσκευές. Σύμφωνα με τον Gurman αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με το iOS 9, καθώς θα λειτουργεί ικανοποιητικά ακόμα και στο iPhone 4s ή το πρωτότυπο iPad mini.

Περισσότερη ασφάλεια στον συγχρονισμό με τους Mac

Δεδομένα όπως τα emails σας, σημειώσεις ή οι επαφές σας θα συγχρονίζονται πια σε όλες τις συσκευές σας μέσω της πλατφόρμας iCloud Drive της Apple και όχι μέσω ενός διακομιστή  IMAP όπως σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει αυξημένη ασφάλεια καθώς τα δεδομένα, τουλάχιστον για τις βασικές εφαρμογές, θα επιδέχονται ισχυρότερης κρυπτογράφησης.

Έξυπνη διάκριση μεταξύ ασφαλών ή αναξιόπιστων Wi-Fi

Μια νέα δυνατότητα που, σύμφωνα με τον Gurman, θα ονομάζεται «Truster Wi-Fi» θα εντοπίζει τα αξιόπιστα δίκτυα Wi-Fi και θα επιτρέπει την αυτόματη σύνδεση σε αυτά χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Αντίθετα, στα αναξιόπιστα δίκτυα, όπως είναι τα δημόσια Wi-Fi, θα χρησιμοποιεί μια πιο βαριά κρυπτογραφημένη σύνδεση.  Ο Gurman θεωρεί, πάντως, πως είναι αρκετά πιθανό η δυνατότητα αυτή να καθυστερήσει να κάνει την εμφάνισή της στις επόμενες εκδόσεις των iOS και OS X.

Άλλες εφαρμογές και αναβαθμίσεις

Η Apple είναι αρκετά πιθανό να θελήσει να παρουσιάσει τη νέα της εφαρμογή για το «έξυπνο σπίτι» μαζί με το iOS9.  Η νέα εφαρμογή θα βασίζεται στο πλαίσιο HomeKit που παρουσίασε το 2014. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει σε μια σημαντική αναβάθμιση του Apple Maps, προσθέτοντας δυνατότητες πλοήγησης, αλλά και στην προσθήκη μιας νέας δυνατότητας για τα iPads που θα χωρίζει την οθόνη στα δύο, επιτρέποντας την ταυτόχρονη λειτουργία δύο εφαρμογών.