Αγιατολάχ: «Οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν»

Αγιατολάχ: «Οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν»

Με αφορμή την επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν προτρέπει την κυβέρνηση να μην εμπιστεύεται τις ΗΠΑ.

Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών να φαίνεται πως βρίσκονται σε καλύτερη πορεία μετά τις υποχωρήσεις που δέχθηκε η Τεχεράνη να κάνει στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ωστόσο ο ανώτατος Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης φρόντισε σήμερα να υπενθυμίσει πως δεν είναι όλα… «ρόδινα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 35η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν και πρόσθεσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη είναι «ενοχλητική και ελεγκτική».

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι δεν επιθυμούν την αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν. Αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν θα δίσταζαν ούτε μία στιγμή αν μπορούσαν να το κάνουν», δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Διαβάστε ακόμη: Επιφυλακτικός ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ για την προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν

Ο Αγιατολάχ προέτρεψε ακόμη τις ιρανικές αρχές που επιθυμούν την ανάκαμψη της οικονομίας να μην βασίζονται στην άρση των διεθνών κυρώσεων, αλλά στις καινοτομίες εντός της χώρας, λέγοντας ότι, «η λύση στα οικονομικά μας προβλήματα δεν είναι να κοιτάμε προς το εξωτερικό και να αρθούν οι κυρώσεις. Η συμβουλή μου προς τις αρχές μας, όπως πάντα, είναι να βασίζονται στις αμέτρητες δυνατότητες στο εσωτερικό της χώρας».

 

Ο Χαμενεϊ δεν αναφέρθηκε καθόλου στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των «εχθρών», το Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμο να αλλάξει τακτική χωρίς να θυσιάσει τις βασικές αρχές του.

Διαβάστε ακόμη: Ο Αγιατολάχ ως «car dealer»

Χθες πάντως, Ιρανός αξιωματούχος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε πως σήμερα θα διεξάγονταν νέες συνομιλίες και δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκονται στην ιρανική πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια να πείσουν το Ιράν να τους επιτρέψει την πρόσβαση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το Ιράν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Επί δύο χρόνια, η Τεχεράνη απέρριπτε τις εκκλήσεις της ΙΑΕΑ για επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, όμως τον Νοέμβριο άλλαξε τη στάση της ύστερα από τη συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.