Άκαρπο το EuroWorking Group – Σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση

Άκαρπο το EuroWorking Group – Σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση

Ποια τα εμπόδια που έθεσε για ακόμη μία φορά το Ταμείο. Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από το EuroWorking Group της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αν και τυπικά θα υπάρξει σήμα επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ωστόσο δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία, κάτι που φαίνεται να οδηγεί σε απώλεια του στόχου της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο EWG αντί για πρόοδος σημειώθηκε πισωγύρισμα, καθώς τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και το ΔΝΤ υπαναχώρησαν από σημεία στα οποία υπήρχε μέχρι χθες συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό αλλά και στα αντισταθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μαζί με τις περικοπές από την αρχή του 2019, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μια δόση, ενώ απο την πλευρά της η ελληνική πλευρά ξεκίνησε από την θέση για εφαρμογή των περικοπών σταδιακά από το 2019 μέχρι και το 2021 και υποχώρησε στην θέση για συνολική περικοπή με στόχο εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020.

Διαφωνία υπάρχει και στα εργασιακά, με το ΔΝΤ να επανέρχεται στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, παρά την αρχική συμφωνία για να παραμείνει το όριο στο 5% και να μην αυξηθεί στο 10%, ενώ φάνηκε να μην θέλει καθόλου ως θέμα την επαναδιαπραγμάτευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που η ελληνική πλευρά θεωρούσε σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Στις Βρυξέλλες, επισήμως, δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, ενώ εκτιμάται πως η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.