«Αλλαγή πορείας» για το κλίμα ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ

«Αλλαγή πορείας» για το κλίμα ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Με αφορμή τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η επικεφαλής του Οργανισμού τόνισε τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα «να αλλάξει πορεία» μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής κατά την έναρξη μιας συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 120 ηγέτες.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη την οποία έχουμε κερδίσει με δυσκολίες, την ευημερία και τις ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Μπαν απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση» του πλανήτη, πρόσθεσε ο Μπαν. Ως το τέλος του αιώνα «δεν θα πρέπει να εκλύουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης μας».

«Πρέπει να οριστούν τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν γλιτώνει από την κλιματική αλλαγή», ο Μπαν ζήτησε από τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί το 2009 στην Κοπεγχάγη, όμως εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκείς πόρους.

«Ζητώ από όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν να καταλήξουν σε μια οριστική και σημαντική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 και να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου», ένας στόχος που είχε οριστεί στην Κοπεγχάγη.

Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να διευκολύνει την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, το επόμενο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα χρόνια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters