Άλλαξε χέρια το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ – Δεκάδες νεκροί

Άλλαξε χέρια το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ – Δεκάδες νεκροί

Την ίδια ώρα η Ρωσία ζητά από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση και να διαπραγματευτεί με τους αυτονομιστές.

Μετά από μια αιματηρή μάχη, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές, που το είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους χθες.   Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές και αυτόπτες μάρτυρες από τις συγκρούσεις υπάρχουν περισσότεροι από 40 νεκροί

«Οι αντίπαλοί μας έχουν υποστεί βαριές απώλειες, ενώ εμείς δεν υποστήκαμε καμία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί.
Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο νεκροτομείο του Ντονέτσκ κάνουν λόγο για 33 νεκρούς αυτονομιστές και δύο πολίτες, ενώ αναφέρουν πως είδαν «παραμορφωμένα πτώματα». Η Kiyv Post αναφέρει πως πολλοί από τους αυτονομιστές επέβαιναν σε ένα φορτηγό όχημα, το οποίο χτυπήθηκε από βλήματα ή αντιαρματικές ρουκέτες.

BoomQ9TCUAAY0S6
Ο δημοσιογράφος C. Miller κάνει λόγο για 45 τουλάχιστον νεκρούς

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουγκάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο είχε δηλώσει πως σαράντα άνθρωποι, 38 μαχητές και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους εξεγερμένους για τον έλεγχο της πόλης.

Οι μάχες μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας εντός του περιβόλου του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Ο στρατός ανέπτυξε ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία και οι αυτονομιστές το είχαν καταλάβει αναίμακτα τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Στο διπλωματικό πεδίο οι σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα δεν δείχνουν να βελτιώνονται, παρά τη θετική διάθεση που έχει δείξει ως τώρα το Κρεμλίνο προς τον νέο πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή απ’ ευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές. «Αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδύνατη. Αν καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με τους Ρώσους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σας εξαπατήσουν», είπε ο πρωθυπουργός την επομένη της εκλογής του φιλοδυτικού δισεκατομμυριούχου Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία της Ουκρανίας, ο οποίος τάθχηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές εφόσον όμως προηγηθεί ο αφοπλισμός τους.

Ο Ποροσένκο είχε δηλώσει χθες πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνομιλήσει με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πως μια τέτοια συνάντηση μπορεί να οργανωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Από το Κρεμλίνο, ωστόσο, ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τους δικούς του όρους για τις συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Πούτιν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των περιφερειών θα συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Τη γραμμή της ρωσικής κυβέρνησης ακολούθησε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση της Μόσχας για άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «σημαντικότερος στόχος για τις αρχές του Κιέβου, μετά την εκλογή νέου προέδρου την Κυριακή, είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία». Παράλληλα, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε γελοίες τις νέες δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, ενώ είπε ότι δεν εξετάζεται ζήτημα επίσκεψης στη Ρωσία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, μετέδωσε το Interfax.

Διαβάστε ακόμη:

Σαράντα νεκροί μετά από μάχες στο Ντονέτσκ

Ποροσένκο: «Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Ουκρανία σε Σομαλία»

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»