Αμερικανικό Bank… Ban!

Αμερικανικό Bank… Ban!

Τραπεζικός αποκλεισμός εκατομμυρίων πολιτών στις ΗΠΑ.

Τι κρύβουν ένα στα δέκα νεοϋορκέζικα νοικοκυριά κάτω από τα στρώματά τους; Η απάντηση πιθανόν θα σας έρχεται στο νου, για λάθος όμως λόγους.

Πράγματι, λοιπόν, το 29% των Νεοϋορκέζων κρατά τις όποιες αποταμιεύσεις του στο σπίτι, παραχωμένες κάτω από στρώματα και άλλες πιθανές κι απίθανες κρυψώνες. Όχι όμως επειδή φοροδιαφεύγουν ή επειδή δεν εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα της Αμερικής, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Επειδή οι αμερικανικές τράπεζες, πολύ απλά, τους περισσότερους από αυτούς δεν τους θέλουν για πελάτες!

Σε εθνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 8,2% των Αμερικανών ανήκουν σε ίδια κατηγορία όσων δεν έχουν –για την ακρίβεια δεν μπορούν να ανοίξουν- λογαριασμούς σε τράπεζες των ΗΠΑ. «Τους αποκαλούμε «η ρευστή κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά στη New York Post ο Ντέιβιντ Φλόρες, οικονομικός σύμβουλος στην GreenPath Debt Solutions.

Μέλος της είναι για παράδειγμα η 25χρονη Σάρλετ Γουίλιαμς, που στα φοιτητικά της χρόνια ξέφυγε σε προϋπολογισμό, «κοκκίνισε» με μικροαναλήψεις τον τότε τραπεζικό λογαριασμό της, και σήμερα βρίσκεται καταχωρημένη ως αφερέγγυα καταθέτρια στη «μαύρη λίστα» που καταρτίζουν ανά 5ετία ιδιωτικές εταιρίες για λογαριασμό των τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Αυτές οι βάσεις δεδομένων, που χρησιμοποιούν σήμερα η Bank of America, η JP Morgan Chase κι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργήθηκαν αρχικά με στόχο να απομονώνονται οι περιπτώσεις των κατά συρροή απατεώνων», εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.

«Όμως τώρα, όπως τονίζουν οι ρυθμιστικές αρχές, οι τράπεζες σκανάρουν βάσει αυτών των στοιχείων κάθε υποψήφιο πελάτη τους, δημιουργώντας έτσι στρατιές από αυτούς που αποκαλούμε πια ως «unbanked». Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν 10 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά να μην μπορούν να ανοίξουν σήμερα ούτε έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα των μελών τους».

Αν και η Σάρλετ ξεπλήρωσε τελικά στην Bank of America το μικρό χρέος των μόλις 700 δολαρίων που είχε, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να «πληρώνει» τα οικονομικά «στραβοπατήματα» της άγουρης νιότης της, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα εκατομμύρια των συμπολιτών της, που βρέθηκαν κάποια στιγμή στο πρόσφατο να χρωστούν στις τράπεζες λόγω υπεραναλήψεων ή επειδή εξέδωσαν ακάλυπτη επιταγή. Έστω και μία…

Πολλοί από τους «unbanked» δεν έχουν μάλιστα καν επίγνωση του τραπεζικού αποκλεισμού τους. Και οι  περισσότεροι απ’ όσους πια το ξέρουν, το έμαθαν μπροστά στα γκισέ, όταν χρειάστηκε να ανοίξουν λογαριασμό σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Έτσι συνέβη και στην 43χρονη Κάρμεν Μασκ, που αν και έχει σταθερή δουλειά και σταθερό μισθό, είναι σήμερα στη «μαύρη λίστα», απλά και μόνον επειδή είχε κάνει παλιότερα υπερανάληψη 500 δολ. Οι εναλλακτικές της σήμερα, όπως και των υπολοίπων της ίδιας κατηγορίας, δεν είναι πολλές και είναι όλες κοστοβόρες.

Οι πιο δημοφιλείς είναι οι προπληρωμένες κάρτες -ή «διαβολοκάρτες» όπως τις αποκαλούν, λόγω των υψηλών τελών τους- και οι συναλλαγές απευθείας στα γκισέ των τραπεζών, που επίσης γίνονται με «τσεκουράτες» χρεώσεις: από τις πιο απλές, όπως η πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας, έως την εξαργύρωση επιταγών πληρωμής, που έχουν προμήθεια τουλάχιστον 15 δολ. η μία!

«Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να αποταμιεύονται», παρατηρεί ο Τζόσεφ Φρούερ, οικονομικός σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Neighborhood Trust Financial Partners. Όπως θα μπορούσε να κάνει για παράδειγμα η 28χρονη Λίλιαν Λιούις από το Μπρόνξ, που σήμερα χάνει το 10% του μισθού της, κάθε φορά που πάει στην τράπεζα για να εξαργυρώσει την επιταγή πληρωμής της.

Δεν είναι όμως καν η μοναδική στη γειτονιά της. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι μόνον από δύο γειτονιές του υποβαθμισμένου Μπρονξ έφυγαν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο «έξω από το παράθυρο» των νοικοκυριών περί τα 19 εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μόλις έναν χρόνο!

Στην πραγματικότητα -γράφουν οι New York Times– πρόκειται ουσιαστικά για αποκλεισμό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των πιο ευπαθών οικονομικά ομάδων, με πρώτους στη λίστα τους νέους -που έχουν φορτωθεί με φοιτητικά δάνεια- και τους χαμηλοεισοδηματίες.

Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης αποφάσισε προ ημερών να παρέμβει, διατάσσοντας έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτές τις «μαύρες λίστες».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Έρικ Σνίντερμαν ζήτησε στοιχεία από έξι τράπεζες -τις Bank of America, Capital One, JPMorgan κι άλλες- εκφράζοντας στις επιστολές που απέστειλε βαθιά ανησυχία ότι «πιθανότατα παράτυπα» έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση σε τουλάχιστον 825 χιλιάδες Νεοϋορκέζους στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Ετοιμάζεται πρόστιμο – «μαμούθ» για μεγάλη τράπεζα

Σοκ στη BNP Paribas: To πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια