Αναστασιάδης: Άριστες οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Αναστασιάδης: Άριστες οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

Δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας – Ο οίκος Fitch αναβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες.

Δημόσια παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αντιπαράθεση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ, Ελένης Θεοχάρους με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε σημερινή ομιλία του, αφού διαβεβαίωσε ότι «οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις και πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες», προέβη σε άλλη μια έκκληση στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Ας αποφύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνουν μιαν παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ως ακόμη ένα βήμα στην πορεία της σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών , Χάρης Γεωργιάδης, την απόφαση του οίκου Fitch να αναβαθμίσει τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε CC και CCC, από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (RD), καθώς και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο τραπεζών σε C, από RD.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν και συνέχεια επειδή απώτερος στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, όπως αποτυπώνεται και μέσα από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά και μέσα από το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση του οίκου αξιολόγησης ότι κύρια πρόκληση είναι η ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι μια σοβαρή παρενέργεια, ή ένα κατάλοιπο καλύτερα, της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης και του υπερδανισμού των προηγουμένων ετών, η οποία έχει αφήσει ακριβώς σήμερα αυτό το διογκωμένο πρόβλημα.