Άγγελος Ποστέκογλου: Ποιος είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής στην Premier League

Άγγελος Ποστέκογλου: Ποιος είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής στην Premier League
Celtic's Greek Australian head coach Ange Postecoglou attends a press conference at Celtic Park in Glasgow on October 24, 2022, on the eve of their UEFA Champions League Group F football match against Shakhtar Donetsk. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP) / ìThe erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by ANDY BUCHANAN has been modified in AFP systems in the following manner: [Celtic's Greek Australian head coach Ange Postecoglou] instead of [Celtic's English goalkeeper Joe Hart ]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.î Photo: AFP
Από την Παναχαϊκή στην Τότεναμ, ο Άγγελος Ποστέκογλου έχει χτίσει μια πολύ πλούσια καριέρα.

Ο Άγγελος (Άνγκε) Ποστέκογλου ορίστηκε προπονητής της Τότεναμ με τετραετές συμβόλαιο. Ο Ποστέκογλου, που πρόκειται να γίνει ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που θα προπονήσει ομάδα στην Premier League, θα ενταχθεί στους Σπερς την 1η Ιουλίου μετά από δύο χρόνια στη Σέλτικ, με την οποία και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2022 και 2023), ένα Κύπελλο Σκωτίας (2023) και δύο Λιγκ Καπ Σκωτίας (2022 και 2023).

«Ο Ποστέκογλου φέρνει θετική νοοτροπία και γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχει τον τρόπο του να βελτιώνει τους παίκτες και αντιλαμβάνεται τη σημασία της σύνδεσης με την ακαδημία κάτι που είναι σημαντικό για το σύλλογό μας. Επίσης τα αποτελέσματα του στις ομάδες που εργάστηκε δείχνει την αξία του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ομάδας, Ντάνιελ Λέβι, ο οποίος επισήμανε πως «το τετραετές συμβόλαιο δείχνει την εμπιστοσύνη μας στο σχεδιασμό του για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας τα επόμενα χρόνια».

Ο Ποστέκογλου αναδείχθηκε ως ο προτιμώμενος υποψήφιος την περασμένη εβδομάδα, με τους Σπερς να έχουν σκεφτεί και το αφεντικό της Μπράιτον, Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, αλλά και τον προπονητή της Φούλαμ, Μάρκο Σίλβα.

“Ο σύλλογος, στον οποίο ξεκίνησα, η Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς, δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ήταν ένας κόμβος για τους Έλληνες μετανάστες να συγκεντρωθούν ένα Σαββατοκύριακο, να νιώσουν άνετα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky Sports το Νοέμβριο του 2022.

Μετά την ανακοίνωση, ο Ποστέκογλου μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι στον πάγκο μιας τόσο μεγάλης ομάδας. Ξέρω το μέγεθος της πρόκλησης και θα κάνω ότι μπορώ για να δικαιώσω τη διοίκηση για την επιλογή της. Επίσης πρέπει να εκφράσω τη ευγνωμοσύνη μου στη Σέλτικ, καθώς χωρίς αυτήν δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να εργαστώ στην Αγγλία».

Ποιος είναι ο νέος προπονητής της Τότεναμ

Ο Άγγελος Ποστέκογλου γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1965 στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ο πατέρας του, Δημήτρης και η μητέρα του Βούλα, έχασαν τις δουλειές τους μετά την επιβολής της Χούντας το 1967 και το 1970 η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία. Σε νεαρή ηλικία έπαιξε ποδόσφαιρο στην Αυστραλία και όταν ήταν 30 ετών ξεκίνησε την προπονητική ασχολούμενος αρχικά με Ακαδημίες. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη θέση του αμυντικού από το 1984 μέχρι το 1993 στη Σάουθ Μέλμπουρν, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική Αυστραλίας από το 1986 μέχρι το 1988 τέσσερις φορές σε διπλές φιλικές αναμετρήσεις με την Τσεχοσλοβακία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ήταν προπονητής της Σάουθ Μέλμπουρν από το 1996 μέχρι το 2000 κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Αυστραλίας (1998 και 1999) και το Πρωτάθλημα Ωκεανίας.

Το 2008 ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί με την Παναχαϊκή, όμως απομακρύνθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους όταν ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την διοίκηση της ομάδας.

Στη συνέχεια ο Ποστέκογλου εργάστηκε με επιτυχία σε τρεις διαφορετικές χώρες: Από το 2009 έως το 2013 ήταν προπονητής της Μπρισμπέιν Ρόαρ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το 2017 διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Αυστραλίας, με την οποία κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο του 2015.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 συμφώνησε με την ιαπωνική Γιοκοχάμα Μαρίνος ως αντικαταστάτης του Έρικ Μόμπαερτς που είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ομάδα.

Στις 10 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως προπονητής της Σέλτικ Γλασκώβης. Στην πρώτη του χρονιά στους Κέλτες, κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας της σεζόν 2021-22, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Έλληνα επιθετικό, Γιώργο Γιακουμάκη.