«Άνοιγμα» Βενιζέλου σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

«Άνοιγμα» Βενιζέλου σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

«Απευθυνόμαστε προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών φαίνεται πως εξωθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να αναζητήσει «συμμάχους» στον χώρο της κεντροαριστεράς. Με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Ευ. Βενιζέλος πραγματοποιεί ουσιαστικό «άνοιγμα» στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ επαναλαμβάνει παράλληλα την πρόσκληση προς τη Δημοκρατική Αριστερά.

«Προφανώς ισχύει η πρόταση προς τη ΔΗΜΑΡ συνολικά» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας πως ταυτόχρονα «απευθυνόμαστε και προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου». «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της κοινωνίας, του πολιτισμού, της διανόησης, της παραγωγής. Εμείς ποτέ δεν επιδιδόμαστε σε πράξεις “εισοδισμού” στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων και δεν επιχαίρουμε για τη μετεκλογική δυσκολία της ΔΗΜΑΡ. Ούτε θέσαμε εμείς ποτέ ζητήματα προσώπων σε σχέση με την ηγεσία ή την εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ. Κάθε μικρόψυχη και στείρα προσέγγιση απορρίπτεται από την κοινή γνώμη», λέει ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην επιλογή του Ποταμιού να συνεργαστεί με την ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Ποτάμι, στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε μια ταυτότητα».

Για το ζήτημα ενδεχόμενων συνεργασιών μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι αυτή είναι «μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε όλους, διότι η χώρα έχει ανάγκη από συστράτευση, συναίνεση, ενότητα και από κυβερνητικά σχήματα τα οποία πρέπει να έχουν σαφή προγραμματική ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολύ ισχυρή πολιτική και κοινωνική βάση στήριξης».

Ακόμη, ερωτηθείς αν στην κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτυπωθεί η συσπείρωση του κεντροαριστερού πόλου και αν θα συμμετάσχουν στελέχη από τις συνεργαζόμενες κινήσεις της Ελιάς, ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια δικομματική κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και στόχος μας είναι η κινητοποίηση- αξιοποίηση όλων των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».

Αποτιμώντας το μήνυμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως «οι πολίτες θέλησαν να διασφαλιστεί η προοδευτική σταθερότητα, δηλαδή να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση με ασφάλεια, παράλληλα με μέτρα αποκατάστασης κοινωνικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, υπέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης της κεντροαριστεράς της ευθύνης και είπαν σε όσους απέρριπταν τις προτάσεις μας ότι τώρα πρέπει να τις ξανασκεφτούν, με μεγαλύτερο σεβασμό προς το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε ακόμη για το ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «σημασία έχει η ιδέα του ιδρυτικού συνεδρίου και η πορεία προς αυτό να γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα διαλόγου ανάμεσα σε όλους όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά της ευθύνης, αλλά κυρίως ανάμεσα στην πολιτική έκφραση της Κεντροαριστεράς και την κοινωνία».

Ερωτηθείς αν θα καλέσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «αυτή η πρόσκληση είναι διαρκής και αυτονόητη» ενώ σε παρόμοια ερώτηση για πρώην στελέχη όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος, η Β. Παπανδρέου και ο Δ. Ρέππας, ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Τους πάντες. Αλοίμονο».

Διαβάστε ακόμη:

Σενάρια «μεγάλου συνασπισμού» στο παρασκήνιο

Ανατροπές στους σταυρούς των Ευρωεκλογών