Απόρρητη έκθεση στα χέρια της κυβέρνησης: Πόσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα;

Απόρρητη έκθεση στα χέρια της κυβέρνησης: Πόσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα;

Δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη, στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης απόρρητη έκθεση που κάνει λόγο για γερμανικές οφειλές ύψους 11 δις ευρώ προς την Ελλάδα από το κατοχικό δάνειο την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «ενώ το αίτημα για πληρωμή των επανορθώσεων είναι άκρως επίμαχο, το αναγκαστικό δάνειο από την περίοδο της γερμανικής κατοχής θεωρείται μεταξύ ιστορικών της Οικονομίας πιθανόν δικαιολογημένη απαίτηση».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εισπράξει αυτά τα χρήματα. «Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει θέμα έως τώρα, αλλά εμείς θα το κάνουμε», δήλωσε στο Spiegel Online ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Στο δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Επιτροπή με επικεφαλής τον τεώς γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση, η οφειλή της Γερμανίας προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Ο κ. Καρακούσης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα και η οικονομία της τα χρόνια της Κατοχής, οι οποίες – ως απαίτηση – μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Το πόρισμα 160 σελίδων παραδόθηκε στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος με τη σειρά του θα την αποστείλει στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εκείνος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να συνεδριάσει το Νομικό Συμβούλιο και να αποφασίσει-εισηγηθεί στην κυβέρνηση πώς θα χειριστεί το θέμα.