Bloomberg: Ο Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έκανε το 70% των δεσμεύσεων της

Bloomberg: Ο Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έκανε το 70% των δεσμεύσεων της
epa05660684 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 05 December 2016. Eurogroup discuss member states' draft budgetary plans for 2017 and will be briefed by the institutions on the state of play of the Greek second review of the economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Ελληνικό υπόμνημα που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες δείχνει πόσο πίσω βρισκόμαστε απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Σε ένα εμπιστευτικό υπόμνημα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάνει αναφορά δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι σε υπόμνημα της Αθήνας αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν τα δύο τρίτα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι:

– το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί

– άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενω είναι σε εξέλιξη και “αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες”

– το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία»

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το Bloomberg αναφέρει ότι το συγκεκριμένο υπόμνημα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μια δεύτερη πηγή που μίλησε στο Bloomberg για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ανέφερε ότι η απάντηση των πιστωτών στις ελληνικές προτάσεις ήταν αρνητική, καθώς θεωρούν ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.

Κάνοντας αναφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολογήτου και το κόψιμο των συντάξεων, το Bloomberg σημειώνει ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε πως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η 20η Φεβρουαρίου και η συνεδρίαση του Eueogroup. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι το δημοσιονομικό κενό του 2018, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι όροι του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα