Μπορεί το Ello να «σκοτώσει» το Facebook;

Μπορεί το Ello να «σκοτώσει» το Facebook;

Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο υπόσχεται να γίνει ο «παράδεισος» της ανωνυμίας.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επίδοξοι ανταγωνιστές του Facebook έχουν εμφανιστεί, φιλοδοξώντας να το αντικαταστήσουν και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του στα social media, χωρίς ιδιαίτερη πάντως επιτυχία.

Αυτή τη φορά κάτι συναρπαστικό δείχνει να συμβαίνει, όπως αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμα του για το Ello, το κοινωνικό δίκτυο που φιλοδοξεί να «σκοτώσει» το Facebook . O μεγάλος αριθμός αιτήσεων των χρηστών ξάφνιασε ακόμα και τους δημιουργούς του που φιλοδοξούν να φτιάξουν ένα online χώρο που θα είναι «παράδεισος της ανωνυμίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βασικά χαρακτηριστικά του Ello; Η ιδιωτικότητα, η ομορφιά και οι πολύ λιγότερες διαφημίσεις σε σχέση με το Facebook και το Twitter.

Ήδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Σαν Φρανσίσκο άρχισε να εγκαταλείπει το μέσο, που πλέον είναι διάσπαρτο από διαφημιστικές καταχωρίσεις Facebook και να εγγράφεται μαζικά στο «καθαρό», «άδειο» μέσο κοινωνικής δικτύωσης Ello.

Την περασμένη Πέμπτη, η ομάδα του νέου αντι-Facebook αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα συμμετοχής από χρήστες.

Το Ello αυτοπροσδιορίζεται ως δίκτυο με κοινωνική συνείδηση και διαθέτει το δικό του μανιφέστο.

Ξεκινάει με την παρακάτω φράση: To κοινωνικό σου δίκτυο κατέχεται από διαφημιστές. Κάθε post που μοιράζεσαι, κάθε φίλος που κάνεις , κάθε link που ακολουθείς καταγράφεται και μετατρέπεται σε δεδομένα. Οι διαφημιστές αγοράζουν αυτά τα δεδομένα για να σου πουλάνε περισσότερες διαφημίσεις. Εσύ το προϊόν που αγοράζεται και πωλείται. Πιστεύουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος»

Και τελειώνει με τη φράση: «Δεν είσαι προϊόν», ενώ υπόσχεται ότι το μέσο δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τα δεδομένα των χρηστών του για διαφημιστικούς λόγους.

 

«Απειλητικό» σήμα
Το σήμα του είναι κάπως απειλητικό: ένα μαύρο smiley, το οποίο χαμογελάει ειρωνικά. Είναι πνευματικό τέκνο του σχεδιαστή του Kidrobot, Πολ Μπάντνιτς και άρχισε να μεγαλώνει μετά την εμμονή του Facebook εναντίον των ψευδωνύμων, την πολιτική των «αληθινών ονομάτων», την οποία επιχείρησε να ανατρέψει η γκέι κοινότητα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι προκάλεσε τη συγκεκριμένη «έκρηξη» δημοφιλίας (το site έχει λανσαριστεί από τον Μάρτιο) ωστόσο πολλοί συνδέουν την άνοδό του με την πρόσφατη διαμάχη γύρω από την πολιτική χρήσης πραγματικών ονομάτων στο Facebook, η οποία έλαβε χώρα νωρίτερα μέσα στον μήνα όταν κάποιοι drag performers και ακτιβιστές ΛΟΑΤ (LGBT) διαμαρτυρήθηκαν όταν εμποδίστηκε η πρόσβαση στους λογαριασμούς τους λόγω μη χρήσης των κανονικών ονομάτων τους.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν αξιωματούχοι της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, ενώ υπήρξε συνάντηση στα κεντρικά του Facebook.

Αν και ο «βασιλιάς» των κοινωνικών δικτύων συμφώνησε να επιτρέψει προσωρινά στους κατόχους των λογαριασμών την πρόσβαση σε αυτούς, δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στους κανόνες χρήσης.

Αυτό, σύμφωνα με το Mashable, έκανε ένα ποσοστό της LGBT κοινότητας να «μετακομίσει» στο Ello, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει όποιο όνομα επιθυμεί.

 

Διασταύρωση Twitter – Tumblr
Το site αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια διασταύρωση μεταξύ του Twitter και του Tumblr, με πιο περιορισμένα χαρακτηριστικά.

Οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν status updates, φωτογραφίες και GIFs και να κάνουν σχόλια στις δημοσιεύσεις φίλων τους, ενώ υπάρχει και εργαλείο αναζήτησης για άτομα που μπορεί να γνωρίζει κάποιος.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς υπάρχουν πολλά νέα χαρακτηριστικά στο στάδιο του σχεδιασμού, ωστόσο δεν είναι γνωστό το πότε αυτά θα εμφανιστούν. Η δραματική άνοδος της δημοφιλίας φαίνεται να έχει φέρει «μπαράζ» αιτημάτων για προσκλήσεις, ενώ κάποιοι «δαιμόνιοι» χρήστες έχουν αρχίσει να ανεβάζουν προς πώληση στο eBay.

Οι σχεδιαστές του – καλλιτέχνες και designers- έχουν δώσει έμφαση στον «καθαρό» σχεδιασμό, ο οποίος ενισχύει την «ad-free» εικόνα του δικτύου. Σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo σχολιάζεται ότι εάν ένα δίκτυο θέλει να αποτελέσει το «anti-Facebook», τότε θα πρέπει να είναι διαφορετικό- και το Ello φαίνεται να κάνει κάποιες «θυσίες» όσον αφορά στην αμεσότητα της πλοήγησης, αν και η απλότητα στην εμφάνιση παραμένει βασικό χαρακτηριστικό.

Οι επαφές μπορούν να οργανωθούν σε δύο λίστες- τους «φίλους» και τον «θόρυβο», κάτι που παραπέμπει στους «κύκλους» του Google +, αλλά χαρακτηρίζεται απλούστερο- όπως και το feed, που φαίνεται ομαλό, στο στυλ του Twitter.

Το τέλος του Facebook;
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια απ’ όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και οι 20χρονοι προγραμματιστές του μετακόμισαν στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας και εγκαινίασαν μία νέα φάση στη βρεφική ιστορία του Ιντερνετ. «Το Facebook πέτυχε να μας παράσχει έναν καθρέφτη στη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξής μας. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, ότι η πτώση του θα γεννηθεί από ένα πρόβλημα, που αρχίζει να σε πλήττει μόνο καθώς μεγαλώνεις: τη σύνθετη μορφή του χρόνου», γράφει η νεαρή Ρούμπι Μάρεϊ.

Η βασική ιδιότητα του Facebook είναι η διαχείριση των φωτογραφικών άλμπουμ και του εαυτού μας γενικότερα. Ως άλλοι νάρκισσοι, οργανώνουμε χιλιάδες φωτογραφίες του εαυτού μας στη διάρκεια των ετών. Δεν υπάρχει, όμως, μία παρόμοια λειτουργία για τις ταυτότητες που δημιουργούμε καθώς μεγαλώνουμε: τις σκέψεις μας, τα βιβλία μας, τα άρθρα και τη μουσική που ακούμε.

Με δεδομένο ότι το Facebook ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί χρήστες περνούν περίπου 40 λεπτά την ημέρα στην ιστοσελίδα, ήτοι 243 ώρες τον χρόνο, είναι σαφές ότι οι παλιοί μας εαυτοί έχουν αρχίσει να φαντάζουν καταπιεστικοί.

Η σημαντικότερη κοινωνική λειτουργία του Facebook ήταν ότι σε αντίθεση με τη φωτογραφία μάς έδωσε μία πλατφόρμα επικοινωνίας. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να χρησιμοποιεί αλγόριθμους και φίλτρα για να επιλέγει ποια ποστ βλέπει κανείς στη Ροή Ειδήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να παρακολουθεί κανείς τις ενημερώσεις της Μπρίτνεϊ Σπιρς παρά των φίλων του.

«Το αποτέλεσμα ήταν η καθήλωση στην παιδική ηλικία. Και όταν το Facebook λειτουργεί σαν έναν καταπιεστικό γονιό, είναι φυσικό οι ενήλικες να θέλουν να φύγουν τρέχοντας» αναφέρει ο Guardian.

Σε κάθε περίπτωση το Ello μπορεί να μην καταφέρει να «σκοτώσει» το Facebook, αλλά το δημιούργημα του Ζούκερμπεργκ δεν θα κρατήσει για πάντα αναφέρει η εφημερίδα…

Διαβάστε ακόμη: 

Ένα Facebook μόνο για πλούσιους

Το Facebook δοκιμάζει τα «posts που εξαφανίζονται»

Ο «κακός γείτονας» Μαρκ Ζούκερμπεργκ