Το «αλαλούμ» του ΕΝΦΙΑ και οι διορθώσεις στις στρεβλώσεις

Το «αλαλούμ» του ΕΝΦΙΑ και οι διορθώσεις στις στρεβλώσεις

Στις 26 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο - Υστέρηση ύψους 882 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα έχει ο προϋπολογισμός.

Στη διόρθωση λαθών στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, ότι η καταβολή του φόρου θα αναβληθεί για έναν μήνα, ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από πέντε που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταβληθεί απ’ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό στις 26 Αυγούστου που ξεκινάει τις εργασίες του το τρίτο θερινό τμήματα της Βουλής θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση που διορθώνει τις στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά σε αρκετούς οικισμούς της χώρας.

Συγκεκριμένα στη διάταξη θα αναφέρεται ότι θα εφαρμόζεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Η απόφαση με τις τιμές θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα υπολογισμού η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013 δηλαδή τα 59.408 ευρώ. Αντίθετα σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής για οικόπεδο 300 τ.μ. το 2013 είχε υπολογισθεί αξία 115.000 ευρώ, ενώ το 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ζώνης του δήμου η αξία μειώθηκε στα 35.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ποσό δηλαδή των 35.000 ευρώ που αναφέρεται στο ανωτέρω παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον υπολογισμό του φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα ή καλύτερα δεν έχουν βρει τη σωστή διαδικασία για την επανακκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αν και αναρμόδιος ως προς τη διαδικασία της εκκαθάρισης, έχει ζητήσει να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές: Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Δράμας, Χίου, Κερκύρας και Ζακύνθου.

Η προχειρότητα που διαπιστώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ από τη Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έχει και αντίκτυπο στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και αυτό διότι από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη του έτους είχε υπολογιστεί η είσπραξη κάθε μήνα ποσού 441 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι θα χαθούν δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα έχει υστέρηση ύψους 882 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πάντως ότι τον Ιούλιο καλύφθηκε από άλλες πηγές εσόδων η απώλεια από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους. Πρώτον, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οπότε αν τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν απόκλιση θα πρέπει να βρεθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό. Δεύτερον, μειώνεται η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης της φορολογίας το 2015. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έχει ήδη προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2015.

Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρόικα, ενώ αντίστοιχη έχει προγραμματισθεί να γίνει και με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για τις απαραίτητες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Βενιζέλος: Αναβάλλεται για ένα μήνα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ακόμα ένας κακοσχεδιασμένος φόρος