Δείτε τον κόσμο αλλιώς

Δείτε τον κόσμο αλλιώς

Τα ντοκιμαντέρ «The Cleaners» & «Little Land» στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Δύο ταινίες για τη σημερινή Ελλάδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πιο επίκαιρες από ποτέ, θα προβάλλονται μαζί στις αίθουσες προσεγγίζουν δύο διαφορετικές πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας: την πόλωση στα άκρα από τη μία και την ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία από την άλλη.

Τhe Cleaners
Κωνσταντίνος Γεωργούσης
37’/ 2012 / Ηνωμένο Βασίλειο   

Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Η ταινία, χωρίς προφορική αφήγηση, παρακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας τον Μάιο 2012.

Το ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013. Η ταινία, που έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στο βρετανικό κανάλι Channel 4, συμμετείχε επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και τιμήθηκε με ειδική προβολή στο Μουσείο των Ες Ες στο Βερολίνο.

Δείτε απόσπασμα της ταινίας:

Διαβάστε ακόμη: Θρίαμβος για την «Τέλεια Ομορφιά» 

Little Land
Νίκος Νταγιαντάς / 52’/ 2013 / Ελλάδα 

Με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 60% στους νέους, πολλοί εγκαταλείπουν τις πόλεις και στρέφονται προς την επαρχία και την καλλιέργεια της γης, ελπίζοντας να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Η ταινία ακολουθεί τον 35χρονο Θοδωρή, ο οποίος εγκαθίσταται μόνιμα στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας. Εκεί, ανακαλύπτει μια κοινωνία που στηρίζεται στην αυτονομία και τη συνεργασία. Διατηρώντας ζωντανή την Ικαριώτικη παράδοση της «αλλαξάς» -η οποία αναβιώνει τώρα λόγω της κρίσης- πολλοί κάτοικοι της Ικαρίας δεν χρησιμοποιούν χρήματα για τις ανάγκες τους: γίνονται ταυτόχρονα μελισσοκόμοι, οινοποιοί, αγρότες και ξυλουργοί, κάνοντας δέκα δουλειές ο καθένας, από αιώνες μαθημένοι στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.

Όμως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο καλύτερα από εμάς, αλλά και περισσότερο. Το ένα τρίτο του πληθυσμού ξεπερνά τα 90, και οι Ικαριώτες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να περάσουν τα 100. Μέσα από ένα μωσαϊκό μοναδικών χαρακτήρων, o σκηνοθέτης ανακαλύπτει τα μυστικά της Ικαρίας και πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού μάς αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής.

Δείτε το τρέιλερ:

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Sony World Photography Awards 2014