Δραματική αύξηση των οφειλετών στο Δημόσιο

Δραματική αύξηση των οφειλετών στο Δημόσιο

Περισσότεροι κατά 851.000 οι οφειλέτες στο Δημόσιο μόλις σε ένα μήνα!

Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να κατεβάσει την τελική πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορείες, είχε ως αποτελέσμα την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της λίστας όσων χρωστούν στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα άλλοι 851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η βασική αιτία για τη σημαντική αυτή αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου, η οποία σε ποσοστό φθάνει το 34,7%, είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Και αυτό γιατί είτε περίμεναν μερική ή ολική απαλλαγή από την καταβολή του νέου αυτού φόρου με την έκδοση νέου «εκπτωτικού» εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που τους καταλογίστηκε προέκυψε από δικά τους λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, οπότε αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.

Μία ακόμη αιτία για την τόσο μεγάλη αύξηση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετοί φορολογούμενοι που έπαψαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία επειδή πληροφορήθηκαν ότι επίκειται νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Πολλοί φορολογούμενοι προτίμησαν, δηλαδή, να «παγώσουν» τις πληρωμές τους περιμένοντας μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πάρα πολλές δόσεις.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών προς το Δημόσιο που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2012 ανερχόταν σε 51,767 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και παρέμειναν ανεξόφλητα μέχρι 30-9-2014 ανέρχονταν σε 16,67 δισ. ευρώ.