Έχασε τα τρία «Α» και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Έχασε τα τρία «Α» και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Standard& Poors υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική διαβάθμιση της ΕΕ.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard& Poors ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από “AAA” σε “AA+”, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ κρατών μελών γίνονται όλο και περισσότερο οξείες.

Η αξιολόγηση με “AA+” δίδεται με σταθερή προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο S&P δεν έχει την πρόθεση να μεταβάλει την αξιολόγησή του μεσοπρόθεσμα.

Η Standard & Poor΄s αναφέρει ότι η συνοχή μεταξύ των μελών της ΕΕ έχει μειωθεί και ότι ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να αρνηθούν τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε αναλογική βάση.

«Κατά τη γνώμη μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποχωρήσει» αναφέρει η S&P, η οποία διατηρεί αρνητικό outlook για την ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2012, και έχει έκτοτε υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Ολλανδίας.

H απάντηση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε κατηγορηματικά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors να αφαιρέσει το τριπλό “AAA” από την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαφωνεί με τον S&P για το ότι οι υποχρεώσεις των κρατών μελών ως προς τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εντάσεων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.