Εκεχειρία μέχρι την Παρασκευή υπόσχεται ο Πούτιν

Εκεχειρία μέχρι την Παρασκευή υπόσχεται ο Πούτιν
Photo: REUTERS

Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να μεταβούν διεθνείς παρατηρητές στην περιοχή προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του και τη δέσμευση των δύο πλευρών για πιθανή συμφωνία εκεχειρίας, πραγματοποίησε δηλώσεις από τη Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως οι απόψεις του βρίσκονται «πολύ κοντά» σε αυτές του Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές. Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε γνωστές τις θέσεις της ρωσικής κυβέρνησης, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σημειώνονταν σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας από την πλευρά της ανέφερε νωρίτερα ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο Σαββατοκύριακο ισχύει.

Στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ «πυροδότησε» το κλίμα με δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία ένα «κράτος τρομοκράτη» το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επαναβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο NATO.

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφέρει την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.

Ο Γιατσενιούκ είπε ακόμη πως η Ουκρανία θα αγοράσει 1 εκατ. τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική λόγω της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή. Η ανατολική Ουκρανία συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και εκεί βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Διευκρινήσεις από την Ουκρανία για την «εκεχειρία»

Συμφωνία Πούτιν – Ποροσένκο για «διαρκή κατάπαυση του πυρός»