To ελληνικό μεγάλο στοίχημα των startups

To ελληνικό μεγάλο στοίχημα των startups

Πλώρη για Silicon Valley βάζουν οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις – Αφιέρωμα των FT.

Αφιέρωμα στις ελληνικές startups φιλοξενούν οι Financial Times, στο οποίο και περιγράφουν τη στροφή των Ελλήνων επιχειρηματιών στο να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους ιδρύοντας τεχνολογικά (κυρίως) startups στην Ελλάδα με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο εξωτερικό.

«Πριν ξεσπάσει η κρίση, η Ελλάδα δεν είχε φιλοδοξίες να μετατραπεί σε εκκολαπτήριο διαδικτυακών εταιρειών, αν και υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα ΙΤ με καθηγητές που έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και κρατούν τις διασυνδέσεις τους με τη Silicon Valley, από όπου βγαίνουν αρκετά ικανοί προγραμματιστές. Τώρα υπάρχει η διάθεση να καλυφθεί η απόσταση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και CEO της Upstream και angel investor αναφέρει στους FT: «Η κρίση έχει μια θετική επίδραση . Αναπτύσσεται μια start-up κουλτούρα. Ακόμα είμαστε στην αρχή, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι με προστιθέμενη αξία».

Η Workable, η οποία ιδρύθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Upstream, θεωρείται το νέο success story της Ελλάδας μετά την άντληση 1,5 εκατ. δολαρίων σε νέο γύρο χρηματοδότησης της Greylock Partners, ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο της Silicon Valley. Η Workable εξελίσσει λογισμικό διαχείρισης προσλήψεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Όταν ένα ελληνικό start-up αντλεί χρηματοδότηση από ένα ξένο fund, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εγχώριους επενδυτές» λέει ο κ. Βερέμης, o οποίος παίζει το ρόλο του επενδυτή και του συμβούλου της Workable.

Διαβάστε σχετικά: H Workable «λύνει» τα χέρια των εταιρειών

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τα τεχνολογικά start-ups προέρχεται από τέσσερα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital), τα οποία στηρίζονται από ένα πακέτο της Ε.Ε. που καλύπτει το 70% της αρχικής επένδυσης.

O Aρίστος Δοξιάδης, σύμβουλος επιχειρηματικότητας, υποστηρίζει: «Δεν υπήρξαν ποτέ πολλοί ‘άγγελοι’ επενδυτές στην Ελλάδα και ήταν δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση στο απόγειο της κρίσης, αλλά υπάρχει μια κοινότητα ανθρώπων που εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον και για αυτό τα καταφέραμε». «Τώρα που έχουν επιτύχει αρκετά start-ups, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον» προσθέτει.

Ο κ. Δοξιάδης είναι εταίρος στο Openfund II, ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών €11 εκατ. που προσφέρει σε τεχνολογικά start-ups επιχειρηματικά εργαλεία και συμβουλές για να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, καθώς και καθοδήγηση για την εύρεση χρηματοδότησης από 50 ξένους μέντορες. Το κεφάλαιο έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και δεκάδων ανεξάρτητων επενδυτών. Το Openfund II έχει στηρίξει 12 start-ups από τότε που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά και σχεδιάζει να φτάσει τα 25 ως το τέλος του 2015.

Οδηγός η επιτυχία του Taxibeat
Μία από τις πρώτες επιτυχίες ήταν το Taxibeat, μια εφαρμογή smartphone για την εύρεση ταξί που ξεκίνησε το 2011. Έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα σε μια εποχή όπου οι υπηρεσίες ταξί διακόπτονταν συχνά από τις απεργίες κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς.

Το Taxibeat διαφέρει από άλλες παρόμοιες εφαρμογές γιατί επιτρέπει στους πελάτες να διαλέξουν τον οδηγό που προτιμούν, με βάση τις αξιολογήσεις άλλων πελατών και άλλων κριτηρίων όπως η γνώση αγγλικών. Ιδανική επιλογή για ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση και για αναδυόμενες αγορές όπου οι υπηρεσίες ταξί είναι λιγότερο ρυθμισμένες, το Taxibeat έχει επεκταθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, από το Βουκουρέστι μέχρι το Παρίσι καθώς και στη Λατινική Αμερική.

«Το Taxibeat έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για τα ελληνικά start-ups, γιατί ήταν μια σημαντική επιτυχία», σημειώνει ο κ. Δοξιάδης.

Διαβάστε σχετικά: Τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για το Taxibeat

Η startup που έφτασε στη Silicon Valley
Μέχρι σήμερα μόνο μία εταιρεία έφτασε ως τη Silicon Valley. Η Bugsense, η οποία συλλέγει και αναλύει λάθη (bugs) στους κώδικές εφαρμογών, ιδρύθηκε το 2010 με μια αρχική επένδυση 100.000 δολαρίων από μια ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών που εργάζονται στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Splunk, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων με έδρα τις ΗΠΑ. Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό.

Πολλά από τα start-ups που δραστηριοποιήθηκαν στην τουριστική βιομηχανία, τον πιο σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, έχουν επεκταθεί από τότε στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε σχετικά: Από το ΤΕΙ Πειραιά στο Σαν Φρανσίσκο και την Splunk

Η ιστοσελίδα της Incrediblue συνδέει ιδιοκτήτες γιοτ και πληρώματα με πελάτες που κάνουν κρατήσεις για ιστιοπλοϊκές διακοπές με βάση την τιμή, την τοποθεσία και τις αξιολογήσεις χρηστών, μειώνοντας το κόστος σε μια κατακερματισμένη αγορά όπου οι χρεώσεις των τοπικών πρακτόρων είναι υψηλές.

Η Locish, μια ταξιδιωτική εφαρμογή για smartphone που έχει προσελκύσει 820.000 δολάρια χρηματοδότησης από δύο ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια, προσφέρει στους ταξιδιώτες συμβουλές από μόνιμους κατοίκους για το πού θα φάνε και θα πιουν στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε ακόμη: 

Μια ελληνική εταιρεία στις 50 πιο δυνατές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Telegraph: «Οι ελληνικές startups αναδύονται από τα ερείπια»

Η νέα λίστα 40 under 40 αποκλειστικά στο FortuneGreece