Ένα δισ. δολάρια «ρίχνουν» στην ανατολική Ευρώπη οι ΗΠΑ

Ένα δισ. δολάρια «ρίχνουν» στην ανατολική Ευρώπη οι ΗΠΑ

Ο Ομπάμα απαντά στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ενισχύοντας την ανάπτυξη νέων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μία σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη εξήγγειλε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από την Πολωνία, κατά την πρώτη ημέρα της τετραήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η ουκρανική κρίση και η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία ωθούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητήσει την έγκριση κονδυλίων ύψους μέχρι 1 δισ. δολαρίων από το Κονγκρέσο για να στηρίξει μια «πρωτοβουλία για να καθησυχασθεί η Ευρώπη».

«Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας και αυτή των συμμάχων μας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο Ομπάμα αφού συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με Πολωνούς και Αμερικανούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Επανεξετάζουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στην Ευρώπη υπό το φως των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια στην ήπειρο. Οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε παράλληλα ο Λευκός Οίκος, χωρίς όμως να κάνει αναφορές σε πιθανή αύξηση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας, όπως ζητούν μερικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με  τον Λευκό Οίκο, τα κονδύλια του 1 δισ. δολαρίων θα διοχετευθούν στην εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων «αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα.

Η πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμεύσει επίσης για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, ώστε να τους επιτραπεί να συνεργασθουν με τις ΗΠΑ και με τους δυτικούς συμμάχους τους και να ενισχύσουν την άμυνά τους, αναφέρει ακόμη ο Λευκός Οίκος.

«Η ασφάλεια της Πολωνίας και όλης της περιοχής είναι στενά δεμένη με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολύ κοντά στα σύνορά μας και σ’ αυτά του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία ενώ ο Ομπάμα πιέζει τη Ρωσία

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Το «αντίπαλο δέος» της Ε.Ε. έστησε ο Πούτιν