Ένα εργοστάσιο αξίας 5 δισ. δολαρίων

Ένα εργοστάσιο αξίας 5 δισ. δολαρίων

Η Tesla συνεργάζεται με την Panasonic για την κατασκευή ενός μεγα-εργοστασίου για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.

του Τζον Κελ

Η Tesla Motors και η Panasonic υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την κατασκευή του εργοστασίου, γνωστού και ως Μεγα-εργοστασίου, στο οποίο θα παράγονται κυψέλες και μονάδες για τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla καθώς και για την υπόλοιπη αγορά εφαρμογών σταθερής αποθήκευσης. Το γιγαντιαίο εργοστάσιο σχεδιάζεται έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των κυψελών και, μέχρι το 2020, η Tesla ελπίζει ότι θα παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου ετησίως απ’ όσες παράχθηκαν παγκοσμίως το 2013.

Η Tesla δήλωσε ότι θα προετοιμάσει, θα παράσχει και θα διαχειριστεί τη γη και τα κτίρια για το συγκεκριμένο έργο, ενώ η Panasonic θα κατασκευάσει και θα παράσχει κυλινδρικές κυψέλες ιόντων λιθίου, ενώ θα επενδύσει και στον απαραίτητο εξοπλισμό, μηχανήματα, και εργαλεία. Η Tesla προτίθεται να παίρνει τις κυψέλες και άλλα μέρη για να συναρμολογεί πακέτα μπαταριών, ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει και κυψέλες που παράγονται στα εργοστάσια της Panasonic στην Ιαπωνία. Το Μεγα-εργοστάσιο αναμένεται να απασχολήσει περίπου 6,500 άτομα μέχρι το 2020.

Η Tesla επεκτείνεται φέτος σε διάφορες διεθνείς αγορές αφότου παρέδωσε πάνω από 25,000 αυτοκίνητα Model S στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη έως και το τέλος του 2013. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό όχημα τρίτης γενιάς, έχοντας να επιδείξει έσοδα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σε σύγκριση με μόλις 413 εκατομμύρια δολάρια το 2012.

Η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων έχει δηλώσει ότι η ίδια και οι εταίροι της θα επενδύσουν από 4 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Μεγα-εργοστάσιο, μέχρι το 2020.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο «δαφνοστεφανομένος» δρόμος της Tesla

Η ιδιοφυΐα των Έλον Μασκ και Στιβ Τζομπς